Cultura 13/08/2021

Nits de Circ i música barroca: 10 plans culturals per al cap de setmana

La Schubertíada, el Festival Jordi Savall i Aitana a la Cerdanya, tres cites per al cap de setmana

Júlia Claramunt
1 min
La bicicleta BMX de Jonathan Rossi

BarcelonaAquest cap de setmana podeu gaudir del circ a Besalú, descobrir la història de Barcelona gràcies al cicle Born de Nit i visitar l'exposició La petjada del nyandú (o com transformem els silencis) a la Virreina Centre de la Imatge. Aquí us deixem les nostres propostes culturals per divendres, dissabte i diumenge.

1.

‘La petjada del nyandú (o com transformem els silencis)' a la Virreina Centre de la Imatge

La Virreina Centre de la Imatge presenta La petjada del nyandú (o com transformem els silencis), una exposició centrada en les imposicions colonials sobre els cossos per raó de pell, sexualitat, gènere i identitat ètnica. L'exposició recull 180 documents de l'Arxiu de la Memòria Trans Argentina i l'Arxiu LGBTIQ de Salta, presentats amb obres de diversos artistes trans i col·lectius artístics, com Castiel Vitorino Brasileiro, Pancho Casas i Giuseppe Campuzano. 

Fins al 17 d'octubre

2.

Festival Nits de Circ a Besalú

El Festival Nits de Circ, la nova producció del Circus Art Foundation, arriba de l’11 al 14 d’agost als Jardins del Molí de Besalú. El festival reunirà 23 artistes de 8 països, que oferiran 8 atraccions de circ: trapezistes, malabaristes, campions de freestyle, còmics damunt el llit elàstic, genis de l’humor sense paraules, vols amb cintes aèries i acròbates de força inversemblant. Del 17 al 22 d’agost es podrà a veure a la Ciutadella de Roses.

3.

La Schubertíada a l'Empordà

El dijous 12 d'agost van arrencar els concerts d'estiu de la Schubertíada, el festival dedicat a divulgar l'obra del compositor Franz Schubert, que es podran escoltar fins al 29 d'agost. El cap de setmana inaugural continua aquest divendres amb un Winterreise a càrrec d’Andrè Schuen i Daniel Heide a Vilabertran, mentre que dissabte el quartet Kebyart Ensemble oferirà el primer concert del festival en un auditori modern: l’Espai Misteri - Deu d'Aigua Vilajuïga. El 15 d’agost, a la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, es podrà assistir a un diàleg entre la música de Johann Sebastian Bach i Paul Hindemith, amb alguns dels millors músics del país.


4.

Cerdanya Film Festival

El Museu Cerdà de Puigcerdà acull fins a aquest dissabte la 12a edició del Cerdanya Film Festival, que per primer cop actua com a col·laborador en la preselecció de curtmetratges per als premis Goya. La programació inclou gairebé un centenar de propostes, com ara curtmetratges d’animació, ficció o documental i llargmetratges. Entre les diferents projeccions, divendres es podran veure els documentals curts Void, Deep Soria, Animal salvatge, la roadmovie Pessoas i els curts fantàstics Alina, La última partida i La invasión, entre d'altres. El dia 12 també va començar el Cerdanya Music Festival.

5.

'Bodas de sangre o el funeral que el poeta no tuvo' al Teatre Poliorama

Bodas de sangre, la tragèdia en vers i en prosa escrita per Federico García Lorca l'any 1931, arriba aquest agost al Teatre Poliorama de la mà de Projecte Ingenu, en una versió actualitzada per Marc Chornet i Anna Maria Ricart. La companyia ha portat fins al present aquest clàssic del teatre espanyol combinant-lo amb altres textos del poeta –com poemes i conferències– per explicar també la vida del poeta i dramaturg andalús. El muntatge pretén reivindicar l'obra i la figura de Lorca, un símbol i una arma contra la intolerància, 85 anys després del seu assassinat a mans dels feixistes.

De l'11 al 22 d'agost

6.

Setmana Barroca al Festival de Torroella de Montgrí

Des del dijous 12 d'agost fins al diumenge 15, el 40è Festival de Torroella de Montgrí proposa un viatge per la música que es feia els segles XVII i XVIII a Alemanya, Espanya, Anglaterra i Itàlia. Divendres el conjunt Forma Antiqva portarà al festival el seu programa Farándula castiza, la banda sonora de Madrid de mitjans del segle XVIII. El dissabte 14 la violinista Amandine Beyer presentarà el seu quartet de corda, Kitgut Quartet, que toquen amb instruments d'època, i el contratenor polonès Jakub Józef Orliński, que debuta al Festival amb un festí d’àries d’òperes barroques, oferirà un concert diumenge. 

7.

'Charlatán', als cinemes

Després de passar per la Berlinale i el Festival de Sevilla, arriba a la gran pantalla Charlatán, de la cineasta polonesa Agnieszka Holland. El film està basat en la història real del remeier txec Jan Mikolásek, que, en l'època de guerra i postguerra, va tractar sense distinció rics i pobres, nazis i comunistes.

8.

Cicle Born de Nit

El Born Centre de Cultura i Memòria proposa endinsar-se a la Barcelona del 1700, descobrir les famílies que vivien al Born i conèixer com ha evolucionat l'educació al llarg del segle XX dins del cicle Born de Nit. Divendres es pot gaudir de l'itinerari guiat Rec, Ribera, Born. Una ruta pel 1700, per descobrir els canvis derivats del creixement de la ciutat des de la Baixa Edat Mitjana fins a l’època moderna. Dissabte l'itinerari Memòries invisibles pretén copsar l’evolució de la concepció de la infància al llarg del temps, des del període industrial fins a l’actualitat.

9.

Festival Jordi Savall a Santes Creus (Alt Camp)

El reial monestir de Santes Creus (Alt Camp) acull aquest cap de setmana el nou Festival Jordi Savall, creat pel director, violagambista i musicòleg català. De l'11 al 15 d’agost el festival ofereix cinc concerts consecutius. Divendres els protagonistes seran Beethoven i Schubert, de la mà dels solistes de Le Concert des Nations, i el dissabte 14 Savall liderarà amb la seva viola de gamba el concert Folias & Romanescas. El festival el tancarà el 15 d'agost un concert de Le Concert des Nations amb obres de Lully, Biber, Corelli, Avison i Boccherini.


10.

'L'univers de Jean Prouvé' al CaixaForum

El CaixaForum de Barcelona dedica a l’industrial i dissenyador Jean Prouvé (190 -1984), autor d’alguns dels edificis i peces més emblemàtics del disseny industrial del segle XX, l’exposició L’univers de Jean Prouvé. Arquitectura, indústria, mobiliari. A la mostra, amb més de 230 peces exposades, s'hi podran veure dibuixos, maquetes, mobiliaris, arxius escrits i fotogràfics i elements arquitectònics que permeten submergir-se en l’univers de Prouvé. 

Fins al 31 d'octubre

stats