Música
Cultura 25/08/2021

Les Nits d'Acústica de Figueres arrencaran amb la majoria d'entrades esgotades

El festival homenatjarà el fotoperiodista musical Xavier Mercadé, mort aquest dilluns

Júlia Claramunt
3 min
Stay Homas en el concert de les Nits d'Acústica el 27 d'agost de 2020

BarcelonaAquest dijous, i fins al 28 d'agost, tornen Les Nits d’Acústica, la versió adaptada als temps pandèmics del Festival Acústica de Figueres: una vintena de concerts a l’aire lliure, mascareta obligatòria, públic assegut i una programació que té Nathy Peluso, Oques Grasses, Zoo, Manel, Rigoberta Bandini i Macaco com a caps de cartell. “Ja s’han esgotat les entrades de 18 dels 21 concerts programats, hem superat les nostres expectatives. Tenim un públic fidel, que tot i haver canviat el format per la culpa del coronavirus confia a venir a veure concerts al nostre festival i això ens fa molt contents”, diu Xavier Pascual, el director de Les Nits d’Acústica. 

Per a aquesta edició –que manté el format de l’any passat, però ampliant-ne una mica l’aforament–, hi ha programats una vintena de concerts gratuïts i de pagament (entre 6 i 18 euros) en quatre espais de la ciutat: la plaça Catalunya (amb 800 cadires), la plaça Josep Pla (350), el Teatre Jardí (600) i el Parc de les Aigües (1.150), estrenat el 2020. "El festival serà segur, amb el públic assegut, mascareta obligatòria, separació entre unitats afectives, traçabilitat de dades, entrades i sortides esglaonades i aforaments limitats”, assegura Pascual. D'acord amb el director, la fórmula escollida garanteix continuar programant i alhora complir amb les mesures sanitàries per evitar la propagació del covid-19. “Quan hi havia el toc de queda a les 22 h i el confinament municipal, podíem pensar que no només perillava el nostre festival, sinó el món en general. Per sort, ens hem sabut reinventar, és la segona edició amb covid i hem intentat millorar la primera”, afegeix Pascual. Precisament, l'eslògan d'enguany és "La cultura també cura", per reivindicar que la cultura –en aquest cas la música en viu– no només és segura, sinó que també ajuda a desconnectar de l’estrès i a empoderar més les persones davant de la crisi social i sanitària. 

El cartell compta amb artistes com l’argentina resident a Barcelona Nathy Peluso i altres noms habituals dels festivals d’aquest estiu, com Manel, Oques Grasses, Zoo, Rigoberta Bandini, Pau Vallvé i Els Pets. A més, el festival aposta per l’escena emergent i hi actuaran Ginestà, Magalí Sare, Marcel i Júlia, Joina i els guanyadors del Sona9, Reïna. Finalment, amb la voluntat de donar suport al talent local, l’Acústica ha fet una crida a grups emergents de la ciutat de Figueres. En total, han rebut més de vint propostes, entre les quals han seleccionat els grups Somboits, Entresol2a i Guillola.

“Vam ser el primer festival que va apostar per la música en català com a cap de cartell, quan pràcticament ningú s’atrevia a fer-ho –diu Pascual–. Som el festival estratègic de pop-rock de la Generalitat, i el que intentem és fer una foto del panorama musical català de l’any”. Cada dia es faran un mínim de sis concerts simultanis entre les 18h i les 00.30h. La programació familiar de l'Acústica, l'Acustiqueta, un tret distintiu del festival, inclou els grups Xiula i Di-versiones, que faran dues actuacions. “Esperem viure un festival amb molta energia i positivisme, i esperem que el públic sigui cívic dins i fora dels concerts, i que Figueres torni a ser per un cap de setmana l’epicentre musical de Catalunya”, demana Pascual. 

Homenatge a Xavier Mercadé 

Les Nits d’Acústica retran homenatge al fotògraf Xavier Mercadé, que va morir aquest dilluns a causa d’un càncer. El primer concert del festival, el de Reïna, estarà dedicat a la seva memòria i es farà un minut de silenci per recordar-lo. “El Xavier ens va fer costat des de la primera edició, quan l’Acústica era un projecte personal d’un xaval de 25 anys. Quan el festival no tenia ni pressupost per contractar un fotògraf ell ja estava allà fent fotos. Des de llavors pràcticament cada any ha vingut al festival, hi era cada dia, entrava i sortia dels escenaris, camerinos… Era com una persona més de l’equip”, explica Pascual. “La veritat és que enguany serà molt estrany que no aparegui en un moment o altre per algun dels espais del festival. La seva mort és una llàstima per al món de la música, ja que de la seva càmera han nascut les grans fotos de la música moderna catalana”, lamenta el director.

stats