Patrimoni
Cultura 04/03/2014

El Govern declara bé cultural l'Observatori Fabra i la Reial Acadèmia de Ciències i Arts

També s'ha atorgat aquest reconeixement al monestir de Sant Jeroni de la Murtra a Badalona i l'església de Santa Maria de Gràcia a la Granadella

Acn
1 min

BarcelonaEl Govern ha aprovat la declaració com a bé cultural d'interès nacional (BCIN) en la categoria de monument històric els conjunts arquitectònics de l'Observatori Fabra, la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, el monestir de Sant Jeroni de la Murtra (Badalona) i l'església de Santa Maria de Gràcia (la Granadella).

L'Observatori Fabra, situat a la serra de Collserola, pertany a la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona. Les activitats científiques que s'hi desenvolupen d'ençà de la seva inauguració el 1904 abasten els camps de la meteorologia, la sismologia i l'astronomia. L'edifici (1902-1904) és obra de l'arquitecte Josep Domènech i Estapà.

L'edifici de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona l'integren la seu oficial de la Reial Acadèmia, la sala del Teatre Poliorama i dos petits locals comercials. La forma actual de l'edifici actual és fruit d'una remodelació efectuada també per Domènech i Estapà entre els anys 1883 i 1894.

El monestir de Sant Jeroni de la Murtra, fundat el 1416, es troba a l'anomenada Vall de Betlem, als afores de Badalona. Formen part del monument no només l'edificació principal, sinó també les edificacions vinculades a aquesta i les edificacions auxiliars, així com eks horts, basses, patis i tanques.

L'església de Santa Maria de Gràcia, al centre de Granadella, va ser bastida de nova planta en l'últim terç del segle XVIII. Segons documents del 1764 i del 1769, la construcció s'hauria assignat a Josep Puig i al seu fill Francesc, mestres de cases de Ponts.

stats