Cultura 23/04/2014

Òmnium Cultural burla el veto de García Albiol i munta la parada de Sant Jordi al centre de Badalona

L'entitat ha arribat a un pacte per fer servir l'antic Opencor. El govern del PP ha expulsat del carrer principal els estands no comercials

Ara
2 min

BarcelonaÒmnium Cultural ha burlat l'alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, i ha aconseguit instal·lar una parada al rovell de l'ou de la Fira de Sant Jordi que cada any es munta al carrer Francesc Layret. "No ens deixen ser a Francesc Layert, però hi serem", advertia ahir el president de l'entitat, Marcel Mauri. I així ha estat. Òmnium ha arribat a un acord per fer servir l'antic Opencor i hi ha col·locat la tradicional parada de llibres i roses. "No acceptem ni acceptarem que es marginin les entitats que fa tants anys que treballen per a la cultura de la ciutat", han proclamat per megafonia. Un vídeo a YouTube mostra el moment en què Òmnium Badalona ha apujat la persiana de l'antic establiment comercial. L'entitat ha mantingut el programa cultural que tenia previst.

El govern municipal del PP ha decidit aquest any fragmentar els estands de la fira. Les parades de roses, llibres i comerços ocupen el carrer Francesc Layret, que travessa el centre de la ciutat, mentre que entitats culturals i associacions es concentren a un dels extrems de la plaça Pompeu Fabra, lluny de l'activitat comercial. Les entitats han qualificat de "senyal de menyspreu" per part de l'Ajuntament aquesta nova ubicació.

Òmnium Cultural, el Casal Antoni Sala i Pont, la Comissió de Festes, l'Associació de Veïns del Centre, Aspanin, Castellers de Badalona, Diables de Badalona o el Círcol són algunes de les entitats que han criticat que aquesta fragmentació és discriminatòria i han reclamat una diada "participativa i cultural".

L'Ajuntament de Badalona al·lega que any rere any ha augmentat el nombre de peticions per a la Fira de Sant Jordi i assegura que el criteri que s'ha seguit és el mantenir a Francesc Layret els estands més estretament vinculats a Sant Jordi, com ara els de roses i llibres.

Alguns socis i simpatitzants d'Òmnium han fet mofa a Twitter de la decisió municipal perquè el lloc que l'any passat ocupava Òmnium ha estat substituït per una parada que venia Thermomixs. "No deixarem que triturin la llibertat d'expressió", ha dit Roger Melcior a Twitter.

stats