Teatre
Cultura 03/03/2015

Oriol Broggi adapta al teatre la pel·lícula 'Una giornata particolare'

Clara Segura i Pablo Derqui interpreten els papers que van fer Sophia Loren i Marcello Mastroianni al film d'Ettore Scola

ARA / Agències
2 min
Pablo Derqui i Clara Segura a 'Una giornata particolare' / DAVID RUANO

CulturaClara Segura i Pablo Derqui donen nova vida als personatges que van immortalitzar Sophia Loren i Marcello Mastroianni a 'Una giornata particolare' (1977), en la versió teatral de la pel·lícula d'Ettore Scola que s'estrenarà el pròxim 11 de març a la Biblioteca de Catalunya, sota la direcció d'Oriol Broggi.

El director de la companyia La Perla 29 ha triat aquesta obra "senzilla i ben explicada" pel plaer de "gaudir del talent interpretatiu" de Segura i Derqui, enfrontats a un text en el qual "és més important el que no es diu que el que es diu".

'Una giornata particolare' narra la relació entre una mestressa de casa atrapada en el seu dia a dia i un homosexual perseguit pel règim feixista, que es troben el dia que Hitler visita Roma. Com a la pel·lícula, en la versió teatral de Broggi els esdeveniments transcorren durant un matí de l'any 1938, quan tots els veïns d'un immoble han anat a veure la desfilada militar, excepte Antonieta, Gabriele i la portera de l'edifici, interpretada a l'obra per Màrcia Cisteró. "No fugim del referent. El nostre referent és la pel·lícula, però finalment hem anat a parar a un lloc molt diferent", ha aclarit el director.

Segons Clara Segura, "els referents són molt grans i al principi han estat com uns pares" que els han acompanyat, però després han sentit "la necessitat" d'alliberar-se". Amb aquestes paraules, Segura s'ha referit a Sophia Loren i Marcello Mastroianni, però també a Anna Lizaran i Josep Maria Flotats, que en van protagonitzar una versió teatral l'any 1984. "El millor homenatge que podem fer-los a tots ells és interpretar el text des de la nostra manera de ser. És més genuí", ha afegit Pablo Derqui.

La major dificultat de l'adaptació teatral del film d'Ettore Scola és que "es tracta d'una pel·lícula contemplativa, amb poques paraules", on la força resideix en els primers plans, on els actors saben mostrar "el que estan a punt de dir però no diuen", segons Broggi. Aquests primers plans del cinema, Broggi els ha traslladat al teatre gràcies "al domini dels silencis dels actors" i "la feina d'il·luminació i de so".

Derqui creu que la història que narra "Una giornata particolare" té "ressonàncies avui dia" perquè, "encara que ja no es tanca els homosexuals en camps de concentració, encara hi ha prejudicis". El feixisme que envolta l'obra "també està en l'aire avui dia", segons indica Broggi, perquè "les regles econòmiques i de poder que ens regeixen recorden el feixisme".

El retorn d''Incendis' i la primera pel·lícula d'Oriol Broggi

L'obra teatral 'Incendis', del libanès Wajdi Mouawad i dirigida per Oriol Broggi, tornarà Barcelona a partir del 18 de juny, aquesta vegada a la Biblioteca de Catalunya, seu de la companyia La Perla 29. L'obra tindrà el mateix repartiment, liderat per Clara Segura i Julio Manrique –a més de Màrcia Cisteró, Clàudia Font, Xavier Ricart i Xavier Ruano–, mentre que Xavier Boada serà substituït per Carles Martínez. Aquesta obra de teatre contemporani va ser tot un èxit teatral l'any 2012 al Teatre Romea de Barcelona, i va ser refeta la següent temporada.

A banda de la seva faceta teatral, Oriol Broggi fa el salt al cinema codirigint un telefilm amb Carlos Marques-Marcet, el director de '10.000 km'. "Serà una pel·lícula sobre els últims dotze dies de vida del president Companys, i el rodatge començarà d'aquí un mes i mig", ha explicat Broggi.

stats