Literatura
Cultura 24/03/2015

Part del llegat de Tom Sharpe s'exposarà aquest any a Palafrugell

Classificar l'obra i crear una web són primers objectius de la fundació de l'autor de 'Wilt'

Acn
3 min
La presidenta de la Fundació Tom Sharpe, Montserrat Verdaguer, amb algunes de les obres de l'autor traduïdes a diferents idiomes / ACN

PalafrugellLa Fundació Tom Sharpe ja és una realitat. La institució neix per gestionar i promoure tot el llegat de l'autor anglès, que va viure divuit anys a Llafranc. Els primers objectius són crear una web per donar-la a conèixer i també avançar en la classificació de l'obra. A casa de la presidenta de la fundació, Montserrat Verdaguer, que li va fer de metgessa i escriu la seva biografia, hi ha desenes de caixes que acumulen cartes, dietaris i manuscrits. Sharpe també era un gran col·leccionista de màquines d'escriure, càmeres fotogràfiques i pipes. Aquesta part més objectual i també la part d'obra que ja estigui classificada es vol exposar aquest mateix 2015. L'espai s'adequarà a la biblioteca de Palafrugell.

Tom Sharpe va deixar en herència a la seva metgessa i marmessora literària, Montserrat Verdaguer, tots els seus manuscrits de novel·les, obres de teatre, cartes i dietaris, així com també molts objectes personals com les càmeres de fotografies, les d'escriure i les pipes de fumar que col·leccionava.

A Verdaguer no només li va fer l'encàrrec d'escriure la seva biografia sinó que també li va encarregar que conservés el seu llegat que, per decisió de l'autor anglès, volia que estigués tot a Catalunya. Per això, s'ha decidit constituir la Fundació Tom Sharpe a Palafrugell, municipi on va passar els últims divuit anys de la seva vida i on va morir el 6 de juny de 2013 als 85 anys. Després de passar pel plenari i superar totes les traves burocràtiques, la fundació ja és una realitat.

La presidenta, Montserrat Verdaguer, ha explicat que ara cal reunir a Palafrugell tot el seu llegat, ja que n'hi ha una part a Gran Bretanya i també a Sud-Àfrica, on hi va viure un temps. Un cop tot estigui a Palafrugell, caldrà posar-hi ordre, traduir-ho i classificar-ho per tal que sigui d'accés lliure per al públic en general i també per als estudiosos. Per això, s'han teixit acords amb la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona, on també hi anirà a parar la part del fons més adequat per a l'estudi de l'autor i la llengua anglesa.

Què hi ha entre el llegat de Sharpe?

Actualment, el llegat de l'autor de 'Wilt' està en gran part guardat en caixes a casa de doctora Verdaguer. Segons ha explicat, ha començat a posar fil a l'agulla i ja ha classificat un miler de cartes personals, algunes de les quals es va enviar amb escriptors com Arturo Pérez-Reverte i John le Carré. Verdaguer ha explicat que en aquestes cartes ha descobert una faceta que desconeixia de l'autor. Mentre que Sharpe va voler que al seu epitafi hi posés 'He made people laugh' (Va fer riure la gent), a les cartes parlava de temes transcendentals com la mort, el psicoanàlisi o la religió (ell era protestant).

Verdaguer ha explicat també que, entre el nombrós material que té a casa, ha trobat fins al moment tres manuscrits inèdits de Sharpe. "Més endavant ja decidirem si aquest material es pot publicar", ha declarat.

Primers passos de la fundació

L'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, ha ofert suport econòmic i logístic a la fundació per avançar en la difusió de l'obra de l'autor. Segons calculen, la part d'objectes personals i aquella obra que ja estigui classificada es pot exposar aquest 2015. L'espai escollit serà la sala polivalent de la biblioteca del municipi. Fernández ha dit que, si el volum d'obra ho requereix, no descarten habilitar més espais.

Els primers passos a fer seran, a banda de seguir amb la classificació de l'obra i elaborar la biografia, dissenyar una web que permeti donar a conèixer la fundació. A través d'aquesta eina, des de la institució esperen poder contactar amb estudiosos de l'obra de Sharpe i també donar a conèixer algunes tesis doctorals que s'han publicat a universitats franceses i també a Vigo.

Avançant en la biografia

Verdaguer també va rebre l'encàrrec personal de Sharpe de fer la seva biografia, un projecte que reconeix que avança però que encara cal completar quan tinguin tot el material, sobretot aquell que encara està al Regne Unit. Des de l'any 2001 Verdaguer ha estat recollint en quaderns el dia a dia de l'escriptor, la seva correspondència, el que escrivia, els articles que sortien sobre la seva figura als mitjans i tot el que feia. En total compta amb 183 quaderns sobre la vida de Sharpe a Palafrugell. L'hereva literària, però, ha de recular i resseguir la trajectòria de l'escriptor fins a Cambridge, Sud-àfrica o el seu origen a Northumberland.

stats