Patrimoni
Cultura Patrimoni 23/02/2023

El Museu d'Història de Barcelona inaugurarà vuit subseus aquest març

L'Ajuntament ha invertit més de 16 milions d'euros en reformes, ampliacions i noves museografies

3 min
MUHBA a la Plaça del Rei

BarcelonaAmb motiu dels seus 80 anys d'història, el Museu d'Història de Barcelona (Muhba) es renova de dalt a baix. "El Muhba té 55 sales repartides en 19 seus, i vuit d'aquestes seus es reinventen", diu el director del museu, Joan Roca. Segons el tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona Jordi Martí, canvia el discurs, perquè passa de ser museu de la ciutat a museu de la ciutadania. "S'ha d'explicar la història d'una altra manera, no des del poder, i no només amb experts, sinó amb la col·laboració d'entitats i veïns", afirma Martí. El canvi de discurs, museografies, renovacions i ampliacions han tingut un cost de 16.200.338,99 euros. Aquest març començarà la marató d'inauguracions: del 28 de febrer a l'1 d'abril obriran les portes els vuit nous espais expositius.

El canvi de discurs implica una renovació museogràfica i una ampliació que afectarà el que ha estat durant dècades el cor del museu: el Muhba Padellàs o Casa de la Història de Barcelona (a la plaça del Rei). El 29 de març s'inaugurarà el nou espai que tindrà, a la planta baixa, una zona pública d'entrada lliure on el visitant es podrà fer una idea de Barcelona a través de filmacions, elements interactius, llibres i mapes. "Hi haurà també dues aules per a les escoles; hem reservat espais per a totes les escoles a totes les seus", detalla Roca. A la primera i segona planta hi haurà la mostra estable Barcelona flashback, amb 150 objectes i on s'explicarà la ciutat en diferents àmbits. Hi haurà les geografies de la ciutat (urbanisme, arquitectures, espais socials i polítics...), els testimonis (textos escrits, fonts orals, imatges...), dos recorreguts cronològics (des de la Bàrcino romana fins al segle XVIII, i des del XVIII fins als inicis del segle XXI) i un últim àmbit que plantejarà preguntes sobre el futur. La tercera i última planta estarà dedicada a la recerca. "Serà com un mercat de propostes de la ciutat", diu Roca. Hi haurà la biblioteca arxiu, activitat acadèmica i centres d'estudis locals.

Història i reflexions sobre habitatge

El Muhba Bon Pastor és un nou espai expositiu que s'inaugurarà l'11 de març. El projecte ha consistit en transformar 16 habitatges de les històriques Cases Barates del Bon Pastor, que s’han distribuït en diferents espais: quatre són cases museu, quatre més es destinen a espais expositius i les altres vuit es faran servir per a altres serveis vinculats al museu. El nou espai arrencarà amb dues exposicions: Allotjar les majories. Barcelona, 1860-2010 i Viure a les Cases Barates. Bon Pastor, 1929-2010.

Es renovarà el Muhba Barcino: al subsol de la plaça del Rei s'incorporà tot el que s'ha descobert els últims 25 anys sobre la Barcelona romana. El Muhba Palau Major, sota el Saló del Tinell, també ha renovat la museografia: s'hi podrà accedir de manera independent, i explicarà la ciutat medieval i postmedieval. La sala de calderes del Muhba Fabra i Coats reobrirà amb dues exposicions: Fabra i Coats empresa i treball i Fabricar Barcelona. Una altra subseu que reobrirà les portes després d'una rehabilitació és la de la Casa de l'Aigua. També reobren i es rehabiliten la del Turó de la Rovira i la de Santa Caterina. Finalment, el Muhba Centre de Col·leccions, que guarda la història de moltes generacions, des dels sediments de terra que expliquen què menjaven els romans fins als óssos de peluix que molts ciutadans van deixar a la Rambla després de l’atemptat del 17 d’agost del 2017, tindrà un nou espai per acollir visites ciutadanes i escolars. "Volem que sigui més proper a la ciutadania", diu Roca.

stats