Música
Cultura 17/11/2021

Set compositors catalans a través de la veu dels seus hereus

La Biblioteca de Catalunya acull la cinquena edició de les Pedrellianes

ARA
2 min
Manuel Blancafort a la fàbrica de rotlles de la Garriga (1918).

BarcelonaEls compositors Joan i Ricard Lamote de Grignon, Manuel Blancafort, Josep Barberà, Montserrat Campmany, Mercè Torrents i Jep Nuix seran els protagonistes de la cinquena edició de les Pedrellianes, que se celebrarà a la Biblioteca de Catalunya el 25 de novembre de 9 a 13.30 h). Les Pedrellianes, que aquesta vegada prenen el nom de Pedrellianes a l’acció!, consistiran en tres taules moderades per la periodista Ana María Dávila. El propòsit de la trobada és parlar de set compositors que són part essencial de la tradició musical del país a través del testimoni dels seus hereus i familiars.

La primera taula tractarà de Joan i Ricard Lamote de Grignon i Manuel Blancafort, i comptarà amb David Craven-Bartle i Lamote de Grignon i Xavier Casamiglia i Blancafort com a ponents. Els protagonistes de la segona seran Josep Barberà i Montserrat Campmany, amb els testimonis de Xavier Barberà i Mir i José María Muntadas Rausei. Finalment, la tercera taula se centrarà en Mercè Torrents i Jep Nuix i, per parlar-ne, hi haurà Mercè Corretja i Torrens i Isis Puig. Totes tres taules conformen un petit tast dels nombrosos fons i llegats personals que comprenen documents musicals, siguin manuscrits, impresos, gràfics, sonors o audiovisuals, i que la Biblioteca de Catalunya cataloga, conserva i difon a través de les seves unitats i seccions.

La Biblioteca de Catalunya organitza des del 2017 la Jornada Pedrellianes, un espai de trobada dels diversos agents vinculats al patrimoni musical català. En les diferents edicions s’ha constatat la necessitat de continuar reforçant la presència de compositors catalans en els repertoris i les programacions de concerts. El nom és una referència al músic Felip Pedrell (1841-1922), un autèntic pal de paller per a músics, musicòlegs, crítics, estudiants i curiosos.

stats