Cinema

La primera pel·lícula nadalenca de Disney, rescatada per la Biblioteca Nacional noruega

S'han pogut recuperar cinc minuts i mig d''Empty Socks', film protagonitzat per Oswald, el conill afortunat, que va aparèixer el 2008 als arxius de la biblioteca de Mo, al nord del país

A Disney no donen res per perdut. 'Empty socks' (Mitjons buits), la primera pel·lícula nadalenca dels estudis Disney, ha estat rescatada per la Biblioteca Nacional de Noruega. El film, realitzat el 1927, va aparèixer el 2008 als arxius de pel·lícules de nitrat de la biblioteca a Mo, al nord del país, però no ha estat fins aquest any que s'ha identificat com a tal.

"Vam trobar bobines separats, sense cap marca ni identificació especial", explica Eirik Frisvold Hanssen, cap del departament d'investigació cinematogràfica de la institució. Els investigadors noruecs van enviar la informació a l'historiador nord-americà David Gerstein, creient que era una pel·lícula de 'Fèlix, el gat'. Gerstein va descobrir que, en realitat, era 'Empty socks', de la qual només es conservava una seqüència de 25 segons al Museu d'Art Modern de Nova York (MoMA).

"Trobar una pel·lícula que es creia perduda és una troballa molt important, i a més és un film de Disney, que està molt vinculat al Nadal", afirma Hanssen, que parla d'un esdeveniment històric. També destaca la gran ajuda de Gerstein, de qui diu que va ser fonamental per revelar la identitat de la pel·lícula. La còpia noruega dura cinc minuts i mig, tot i que li manca una seqüència d'un minut a la meitat del film. 'Empty socks' està protagonitzat per Oswald, el conill afortunat, disfressat de follet que celebra el Nadal amb un grup de nens orfes.