TEATRE
Cultura 23/05/2011

Perejaume inaugurarà la Fira Mediterrània de Manresa

L'artista farà una acció amb una campana penjant i quatre pianistes: evocarà poemes de Verdaguer a través de cançons de tots els temps que els han musicat

Laura Serra
2 min

BARCELONAEl pintor i poeta català Perejaume serà l'artista convidat de la pròxima 14 Fira Mediterrània, que tindrà lloc a Manresa (Bages) del 3 al 6 de novembre. La directora artística del festival, Tere Almar, ha explicat avui a la presentació de la programació que "l'elecció de Perejaume suposa tancar un cicle" que va iniciar fa quatre anys, el 2008, amb Xarxa Teatre, i que va continuar amb Carles Santos el 2009 i Cesc Gelabert i Lydia Azzopardi l'any passat. Curiosament, els tres últims convidats col·laboren en la inauguració del Festival Grec d'enguany, La muntanya al teu voltant, un espectacle que va sorgir d'un laboratori a Manresa entre els ballarins contemporani de Gelabert i ballarins de sardanes.

"En aquesta ocasió, mirarem a l'arrel, però d'una manera més conceptual, parlant del pes de les imatges arrelades al territori", ha indicat. La col·laboració amb un artista convidat cada any permet a la Fira obrir un espai de diàleg i creació que es planteja la cultura d'arrel popular del segle XXI. Per a la inauguració de la Fira Mediterrània, Perejaume ha escollit l'espectacle Ballar la Veu, inspirat en les imatges poètiques de Jacint Verdaguer. Quatre pianistes de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) toquen dos pianos de cua sota una campana que gira sobre ella mateixa, que recull al seu interior la vibració de la música interpretada, "fragments que musiquen poemes de Verdaguer, realitzades per Pascal Comelade, Pau Casals, Pau Riba o Jaume Arnella". "És com convocar l'obra sencera del poeta, fer-la palpable però sense esmentar cap paraula", ha apuntat Perejaume.

També Perejaume treballa en dues exposicions que es podran veure a la Fira i que tractaran també la temàtica de les verges i els poemes visuals; i al voltant de la figura de Verdaguer es projectarà l'audiovisual Canigó, 125 veus, on 125 persones reciten el poema èpic de Verdaguer.

stats