Arts escèniques
Cultura 02/03/2022

La Perla 29 porta el teatre català a París

La companyia farà temporada al Théatre La Colline amb '28 i mig', un muntatge sobre la necessitat de ser feliç

3 min
La companyia de '28 i mig' que viatjarà a París

BarcelonaEls artistes de circ i de dansa saben que, molt probablement, la seva trajectòria professional implicarà fer gires internacionals arreu d'Europa i actuar poc a Catalunya. La realitat de les companyies de teatre de text és radicalment diferent. La gran majoria arrelen al nostre país –que els espectacles siguin en català fa difícil exportar-los fora– i travessar les fronteres no acostuma a formar part dels seus plans. Per això el salt de La Perla 29 al Théatre National La Colline de París, on farà temporada, és una fita insòlita i rellevant. La companyia liderada per Oriol Broggi estrenarà el 16 de març 28 i mig, un espectacle que va representar el 2013 a Catalunya i que ara han refet per a l'ocasió. Hi seran durant quatre setmanes i actuaran essencialment en català amb sobretítols, tot i que el muntatge també conté alguns fragments en italià, castellà, anglès i francès. El trasllat no és petit: a l'escenari hi haurà onze artistes i un cavall (que és francès i al qual coneixeran quan arribin al destí), nombrosos instruments, pantalles i un gruix considerable de vestuari.

La Perla 29 ja havia sortit abans de Catalunya amb els seus espectacles. El 2018 van portar Bodas de sangre al festival Printemps des Comédiens de Montpeller i també tenien una gira programada per la Xina que es va suspendre arran de la pandèmia. Però actuar a París "obre una porta molt important per a la internacionalització de la companyia", assegura Broggi. El projecte va néixer fa anys del vincle amb el dramaturg, escriptor i director Wajdi Mouawad, que dirigeix La Colline. La Perla va convidar-lo a Barcelona arran de la primera versió d'Incendis i a ell se li va despertar el cuquet d'importar la companyia catalana a França. "Al cap d'uns anys em va proposar de fer un espectacle a La Colline. Havia de ser de nova creació perquè encaixés amb la seva línia programàtica, així que vam decidir recuperar 28 i mig", subratlla Broggi.

Un homenatge al teatre i als comediants

Estrenada el 2013, 28 i mig s'inspira en la pel·lícula 8 i mig de Fellini i trasllada a l'escenari un cineasta que no sap què fer amb la seva pròxima pel·lícula. "És una obra de teatre que no acaba de començar mai. Està trufada de coses nostres i parla dels somnis, els records, els dubtes de la creació i la ficció", explica el director. La idea de fons és fer "un homenatge als comediants" i parlar "de la necessitat de ser feliç i fugir de la realitat", afegeix Broggi. La meitat de la companyia –Clara Segura, Xavier Boada, Màrcia Cisteró i Montse Vellvehí– ja van participar a la primera versió de l'obra, mentre que la resta són nous al repartiment: Laura Aubert, Guillem Balart, Enrico Ianniello i Blai Juanet. Tots ells compartiran escenari amb Joan Garriga, Marià Roch i Marc Serra, que s'encarreguen de la música en directe de l'espectacle.

El muntatge es representarà a la sala gran de La Colline, un espai que és "com la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya, però ben fet", diu Broggi. En paral·lel a l'espectacle es faran activitats relacionades amb el teatre català, com una xerrada entre Broggi i Mouawad el 19 de març. Després de l'estada a París, La Perla espera portar-la al festival Grec de Barcelona i que es pugui veure arreu de Catalunya. Mentre dura l'aventura francesa de la companyia, l'escenari de la Biblioteca de Catalunya continuarà funcionant. Ferran Utzet hi dirigirà Abraçades insuportablement llargues, de l'autor rus exiliat a Polònia Ivan Viripàiev. L'espectacle s'estrenarà el 27 d'abril.

stats