Una pintura de Joan Miró de gairebé 1 milió al Círculo Ecuestre

Una altra peça destacada de l'exclusiva fira By Invitation és un cap de Jaume Plensa de fusta de melis

2 min
La galeria Senda exposa un cap de Jaume Plensa provinent del taller de l'artista

Joan Miró i el gravador Joan Barbarà van tenir una gran relació de treball. Una de les vegades que van col·laborar, Miró va quedar tan content de la feina que li havia fet que li va voler regalar una pintura. Podria ser una mostra com moltes en el món de l’art, si no fos perquè Joan Miró va fer l’obra damunt un tros de la caixa dels gravats, amb els claus i tot, i perquè la va signar en els dos cops que va treballar en el quadre, que porta per títol Figura i ocell. Així que no és d’estranyar que aquesta obra sigui la peça estrella, amb un preu de 900.000 euros, de la segona edició de By Invitation, la fira que organitza fins diumenge el Círculo Ecuestre per invitació dels socis i dels 22 galeristes participants, set més que l'any passat. S'han repartit unes 10.000 invitacions.

Una màscara de Pau Gargallo a l'espai de la galeria Marc Domènech a la fira del Círculo Ecuestre (150.000 euros).
Un cap de Jaume Plensa a l'espai de la galeria Senda a la fira By Invitation (275.000 euros).

Figura i ocell es pot veure a l’espai de la galeria Mayoral i és un reflex del domini dels grans noms consagrats entre els col·leccionistes locals. La influència de Miró és forta: la galeria Marc Calzada té a la venda una altra obra seva, Femmes, Oiseaux, per 490.000 euros; la galeria Marc Domènech té a la venda Village, una petita obra de joventut, per 250.000 euros, i Jordi Pascual, un dibuix del 1936 per 220.000.

A més de Miró, entre les més de mil pintures, dibuixos, escultures i gravats exposats hi destaquen les peces de Pablo Picasso, Miquel Barceló, Jaume Plensa, Manolo Valdés, Salvador Dalí, Antoni Tàpies, Eduardo Chillida i Manolo Millares. “Fem servir tot l’espai del Círculo Ecuestre”, adverteix el vicepresident de l’entitat i impulsor de la fira, Enrique Lacalle. “Soc català i m’entristeix que per vendre hàgim d’anar a Madrid”, lamenta el galerista d’Espacio Lobo Octavio Freggia, que exposa nombroses obres de Manuel Duque (1919-1998), un artista excepcional dins l’Escola de París que la Fundació Vila Casas va treure de l’oblit fa uns anys amb una exposició.

Marc Domènech té a la venda 'Village', un Miró de joventut, per 250.000 euros.

Hi ha obres fins a l'últim racó de l’edifici i es creen diàlegs insòlits en els sumptuosos interiors modernistes del Círculo. Hi ha peces com un cap de Jaume Plensa de fusta de melis a l'espai de la galeria Senda (275.000 euros), provinent del taller de l’artista, o com una escultura egípcia del déu Horus (uns 300.000 euros); és una altra de les novetats d'enguany: també es poden veure antiguitats com a contrapunt de l’art contemporani. Entre les sorpreses d’altres artistes hi ha un retrat que Pablo Picasso va fer al seu col·lega Ramon Pichot i que surt per primera vegada a la venda a la galeria Joan Gaspar (110.000 euros).

stats