CIRC
Cultura 11/12/2019

Catalunya tindrà una producció nacional de circ i una carpa itinerant

Neix el Pla d'Impuls del Circ, però està supeditat al nou pressupost de la Generalitat del 2020

Núria Juanico
2 min
_MG_1658

BarcelonaLa conselleria de Cultura i l'Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC) han creat el Pla d'Impuls del Circ, una iniciativa per potenciar el sector i que compta amb un pressupost de més d'un milió d'euros. La nova proposta es vehicularà en onze mesures que es desenvoluparan entre el 2019 i el 2021, entre les quals hi ha la creació d'una producció nacional de circ que s'estrenarà al Grec 2020. L'espectacle, escollit per concurs públic i amb un pressupost de 338.000 euros, serà Estat d'emergència, de Marta Torrents i Joan Ramon Graell, i després de passar per Barcelona farà una gira pels teatres d'una quinzena de municipis.

El Pla d'Impuls del Circ donarà suport al projecte Nilak, una carpa itinerant que va néixer el 2018 i que porta el circ als municipis en què no hi ha teatres. Una altra mesura programarà deu actuacions de circ als pobles de menys de 10.000 habitants. També es potenciarà la formació amb l'impuls del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel. "És l'acció més important i estratègica i la més complicada, perquè ha d'encabir el procés evolutiu de l'artista des que s'inicia fins que esdevé professional", ha subratllat aquest dimecres la gerent de l'APCC, Cristina Tascón. El pla destinarà 150.000 euros a millorar les infraestructures dels espais de circ de Catalunya, dels quals se n'han identificat 25.

A més, es promocionarà la internacionalització dels artistes catalans i es destinarà part del pressupost a la difusió i a la creació publicitària. L'objectiu, segons Tascón, és "donar visibilitat als artistes i desestacionalitzar el circ, treure'l del marc de les dates de Nadal". La iniciativa, que utilitza el Pla Integral del Circ (impulsat pel CoNCA i la Generalitat) com a marc, pretén millorar les condicions dels artistes, incrementar el públic de circ i fer créixer la contractació als teatres d'arreu de Catalunya. "És un pla molt complet i ha de donar sortida a molts dels aspectes que configuren el circ", ha afirmat la directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques del departament de Cultura, Àngels Ponsa.

El departament de Cultura aportarà 750.000 euros al Pla d'Impuls del Circ, un 72% de tot el pressupost. La resta provindrà d'ajuntaments, altres administracions i agents sectorials. Ara bé, perquè el pla pugui desenvolupar-se en la seva totalitat, caldrà que abans la Generalitat aprovi nous pressupostos amb un increment de la partida destinada a Cultura. "Si no s'aprovés es podrien tirar endavant la majoria de mesures, però amb menys diners", ha dit Ponsa. De fet, aquest no és l'únic projecte de la conselleria de Cultura que depèn de l'aprovació dels pressupostos al Parlament: el Pla Nacional de Lectura i l'ampliació del MNAC també estan pendents dels comptes del 2020.

stats