Llengua

‘Espòiler’, ‘tuitar’, ‘poliamor’ o ‘empoderament', entre els 500 nous termes catalans normalitzats pel Termcat

La llista publicada al DOGC inclou novetats dels camps de les ciències naturals i socials

El consell supervisor del Termcat acaba d’aprovar i fer pública la llista de més de 500 nous termes catalans que ha normalitzat durant l’any 2018 i el primer trimestre del 2019. Entre aquests nous termes destaquen, com és habitual, els vinculats a les noves tecnologies, que solen ser anglicismes:  espòlier, tuitar, trolejar, sèxting o programari maliciós, entre d'altres, són des d’ara termes correctes en català. La llista és llarga, i els sectors que han incorporat més actualitzacions són els dedicats a la informàtica, els sistemes d’informació ( gràfic de barres), la meteorologia ( tornado, calamarsa), l’empresa i el màrqueting ( brànding), la sexualitat ( poliamor, pèting) i la zoologia ( acrocefàlids, bernièrids). També la sociologia i la política aporten nous termes, com el molt estès i ara normalitzat empoderament.

L’apartat de meteorologia inclou una cinquantena de termes, consensuats amb un ampli grup d’especialistes del sector, sobre pertorbacions ( minihuracà mediterrani o medicà), remolins ( mànega, tornado, cap de fibló, fibló o tromba; mànega marina o tromba marina; remolí de pols, bufarut o follet, etc.) o hidrometeors sòlids ( calamarsa, calabruix o granís; neu granulada o neu rodona; pedra; pedra grossa, etc.).

També tenen un pes important en aquest DOGC els termes de zoologia, concretament de l’àmbit de l’ornitologia, amb la catalanització del nom de diverses famílies d’ocells ( acrocefàlids, bernièrids, caliptofílids, mohòvids, etc.) i amb la denominació catalana de diverses espècies exòtiques ( elani perlat,  nínox bru, takahé de l’illa del Nord, todi de Cuba, etc.) i de l’àmbit dels insectes, amb el nom de les principals espècies de cigales de Catalunya ( cigala de l’olivera, cigala del pi, cigalella alacurta, brunzidora cotonosa, etc.).

El DOGC també recull un nombre important de termes dels sectors de la bioètica i les ciències de la salut en general ( futilitat, gestació per substitució), la botànica ( anoner pinya, arbust de la mel) i les fustes exòtiques ( amarant, banús africà).

També de l’empresa i el màrqueting ( botiga insígnia, botiga conceptual, brànding o construcció de marca), la sociologia i la política ( empoderament o apoderament, escalada del conflicte, enrocament, estat brètol), la sexualitat i l’erotisme ( BDSM, brollada, pèting, poliamor) o l’alimentació i la gastronomia, amb noms d’hortalisses ( brocolet, col florida xinesa o tsaixin) i altres productes alimentaris ( gula, surimi).

Les paraules normalitzades més curioses

espòlier

tuitar

trolejar

sèxting

programari maliciós

gràfic de barres

tornado

calamarsa

brànding

poliamor

pèting

acrocefàlids bernièrids

empoderament

minihuracà mediterrani o medicà

mànega

cap de fibló

remolí de pols

bufarut

follet

enrocament

estat brètol

BDSM

brollada

brocolet

tsaixin

gula

surimi