Cultura 29/04/2015

El Pompidou ofereix una nova lectura de l'obra de Le Corbusier

En la celebració del 50è aniversari de la seva mort, diferents historiadors revelen el passat "feixista" de l'arquitecte

ARA/ Agències
2 min
L'exposició de Le Corbusier al Pompidou (EFE)

ParísQuan es celebra el 50è aniversari de la mort de l'arquitecte Le Corbusier 1887-1965), el Centre Pompidou de París, inaugura avui una exposició que ofereix una nova lectura de la seva obra. El fil conductor és la importància del cos humà en la seva arquitectura i les seves visions artístiques. A l'exposició, en cap moment, es parla de la ideologia política de l'arquitecte. Un aspecte que ha estat criticat per vàries associacions, després de la publicació de vàries investigacions que revelen que admirava Hitler i que va col·laborar amb el règim de Vichy.

"Vaig descobrir que era un militant feixista, així de simple", afirma Xavier de Jarcy, autor de 'Le Corbusier, un fascisme français". Aquest "descobriment" ha estat celebrat per altres investigadors com Marc Perelman, autor de 'Le Corbusier, una visión fría del mundo'. "Ja no estic sol", ha dit Perelman.

Charles-Edouard Jeanneret, conegut amb el nom de Le Corbusier va néixer el 1887 a la població suïssa de La Chaux-de-Fonds i després va adquirir la nacionalitat francesa. Segons Jarcy, a la dècada dels trenta, es va relacionar amb Pierre Winter, líder del Partit Feixista Revolucionari i l'enginyer François de Pierrefeu, que va llançar el diari 'Prélude' on es justificava l'antisemitisme dels nazis. L'agost de 1940 va escriure una carta a la seva mare en què expressava la seva admiració per Hitler: "Hitler va poder culminar la seva vida amb una obra grandiosa". I afirmava: "Hitler reformarà Europa". Le Corbusier també va estar treballant amb el règim de Vichy.

L'exposició del Pompidou es limita a parlar de la seva obra. Amb el títol 'Le Corbusier, Mesures de l'Homme', els comissaris Frédéric Migayrou i Olivier Cinqualibre aprofundeixen sobra la influència del cos en tota la seva obra. L'exposició, que s'inaugura avui i es pot veure fins el 3 d'agost, mostra un conjunt de 300 quadres, escultures, llibres, mobles, dibuixos, maquetes, fotografies, documents i pel·lícules, totes originals, d'aquest gran teòric de la modernitat que va revoluciona la manera d'entendre l'arquitectura. L'obra mostre, entre altres coses, la creació del "purisme" amb el pintor Amédée Ozenfant, moviment que volia recuperar la suposada puresa estètica del passat. L'exposició també explica com l'arquitecte entenia l'habitatge o el sistema de mesura que va crear que prenia el cos humà com a principi universal de totes les seves creacions.

També s'explica el 'Període acústic' o la 'Unitat d'Habitació'. També es pot recórrer la 'Villa Humanista', el somni de cos col·lectiu que va desenvolupar a la ciutat índia de Chandigarh el 1951. L'exposició inclou 'Le Cabanon', una cabanya de fusta de 15 metres quadrats, minimalista i funcional, que va crear a Còrsega i va instal·lar a la població de Roquebrune-Cap-Martin, on va passar els seus darrers estius.

stats