Patrimoni destruït

El pont Wan'an, un dels més antics i llargs de la Xina, queda totalment destruït per culpa del foc

Els experts creuen que el foc segurament el va provocar algú

ARA
1 min
El pont incendiat

BarcelonaEl pont Wan'an, construït fa 900 anys durant la Dinastia Song (960-1127), ha quedat reduït a cendres després d'un incendi que va durar més de deu hores.

El pont, que es troba a Pingnan, a la província oriental de Fujian, al sud-oest de la Xina, es va incendiar dissabte a la nit. Encara s'investiga què va provocar el foc i, segons el diari xinès oficialista, Global Times, no hi va haver víctimes.

"Crec que l'origen del foc va ser humà i no el va provocar un desastre natural, ja que la combustió espontània d'un pont sobre l'aigua és molt estranya", ha assegurat al diari xinès Xu Yitao, expert en arquitectura antiga de la Universitat de Pequín.

Malgrat que el foc va estar actiu durant deu hores, l'estructura de fusta del pont es va ensorrar durant els primers vint minuts de l'incendi. El pont, conegut amb el nom de Pont de la Pau Universal, feia cent metres de llargada i tenia un enorme valor cultural i arquitectònic, perquè era un exemple de l'arquitectura ancestral de fusta. El desastre ha fet que els experts tornin a reclamar més protecció per al patrimoni de fusta, que és molt vulnerable. "Conservar el patrimoni no és només cosa dels experts, sinó també una qüestió d'educació pública. Tothom ha de ser més conscient de la importància de tenir-ne cura", ha dit l'arqueòleg Xiao Fangping. Els experts creuen que aquest patrimoni de fusta s'hauria de protegir millor dels perills meteorològics, com els llamps, i dels humans.

stats