Reconeixements culturals
Cultura 15/02/2022

Premis Ciutat de Barcelona: els creadors que "salven la cultura cada dia"

La cerimònia dels premis torna al majestuós Saló de Cent després d'un any en blanc

2 min
L'alcadessa Ada Colau amb la guardonada Laia Estruch

BarcelonaEl lliurament dels premis Ciutat de Barcelona ha recuperat aquest vespre el format tradicional després de l’aturada pandèmica, i la cerimònia a l'imponent Saló de Cent ha començat amb un discurs enèrgic de l’alcaldessa Ada Colau reivindicant la idiosincràsia de la ciutat en lloc de rendir-se “a franquícies estrangeres que no aporten cap valor afegit”, fent una al·lusió a la disputa de l’Ajuntament amb els promotors del frustrat Hermitage Barcelona. “Hem de salvar cada dia la cultura perquè la cultura salva cada dia”, ha subratllat l’alcaldessa.

Precisament les cures han estat molt presents en alguns dels premiats com Clara Prats, una dels membres del grup de recerca Biocomsc de la UPC, per la seva contribució a la modelització matemàtica de la dinàmica epidemiològica del covid-19; Joana Massó, per la seva recerca sobre el psiquiatra Francesc Tosquelles, i l’artista Laia Estruch, que va concebre la seva obra, Ganivet, en plena pandèmia des de la farmàcia de la seva mare. “Es fan molts projectes impossibles que són possibles gràcies a la feina de molta gent”, ha dit un dels membres del col·lectiu Sociedad 0, premiat pel muntatge de l’exposició de Tecla Sala Our garden needs its flowers, mentre que Núria López-Bigas, premiada en la categoria de ciències de la vida per una recerca sobre el càncer, ha posat en relleu que la investigació es fa “amb els pacients per als pacients”. Enguany els premis Ciutat de Barcelona han tornat a tenir catorze categories en lloc de dinou i s'han mantingut les beques creades l’any passat per pal·liar els estralls del covid en el sector cultural que van portar a l'eliminació excepcional dels premis el 2021. Precisament la cerimònia ha estat amenitzada per la guanyadora d’una d’aquestes beques, la cantant Maria Arnal

“No estem sols, no esteu sols”, deien les paraules que el fundador de La Veronal, Marcos Morau, premiat pels espectacles Sonoma i Opening night, ha enviat des de Madrid, mentre que els joves de l’associació Maletas Viejas, premiada en la categoria de cultura popular i comunitària, han reivindicat la cultura feta “des de la perifèria”. Els representants del projecte Vozes, premiat en la categoria d’educació, han reclamat l’educació “amb passió, amb ganes”.

stats