Drets d'autor

La primera versió de Mickey Mouse passa a ser de domini públic als Estats Units

Es tracta de la versió del ratolí del curtmetratge 'Steamboat Willie'

2 min
Mickey Mouse al curtmetratge 'Steamboat Willie'

BarcelonaA partir d'aquest dilluns, 1 de gener, la primera versió de Mickey Mouse, la creació més famosa de Walt Disney, és de domini públic als Estats Units. Concretament, es tracta de les versions de Mickey i Minnie Mouse que apareixen als curts de l'any 1928 Steamboat Willie [El vaixell de vapor del Willie], que va ser el primer curt d'animació amb música sincronitzada, i Plane crazy [Boig pels avions]. Això vol dir que tota mena de creatius, i el gran públic, podran fer la seva versió d'aquests personatges sense haver de pagar drets d'autor a Disney.

Malgrat tot, la companyia, que ha lluitat durant anys per prolongar el poder sobre el seu personatge, es reserva alguns drets: el ratolí només podrà ser representat en blanc i negre i no se'n podrà fer una marca comercial. "És difícil preveure què passarà, però sabem que quan les obres passen a ser de domini públic, això pot generar un interès renovat sobre l'original", afirma a Efe la directora del Centre d'Estudis del Domini Públic de la Facultat de Dret de la Universitat de Duke, a Carolina del Nord, Jennifer Jenkins.

"Disney encara conserva moltes propietats valuoses, així que és possible que el fet que la primera versió de Mickey Mouse passi a ser de domini públic no afecti el seu compte de resultats", explica Jenkins. Així mateix, això fa possible que Disney faci una "aportació valuosa" al domini públic, del qual es va beneficiar en casos com els personatges de Pinotxo, de Carlo Goldoni, i Blancaneu, dels Germans Grimm. De fet, el mateix Mickey Mouse, com diu Jenkins citant Walt Disney, va agafar trets de Charles Chaplin.

La 'llei de protecció de Mickey Mouse'

Tot i l'alliberament d'aquests personatges, i ara el de Mickey Mouse, durant gairebé dues dècades cap treball creatiu no va poder accedir al domini públic gràcies a l'anomenada llei d'ampliació dels drets d'autor, aprovada pel Congrés dels EUA el 1998 i que estenia els drets intel·lectuals d'algunes obres 20 anys més. Entre els principals impulsors de la llei hi havia Disney, i la seva influència va ser tan significativa que aquesta llei va ser coneguda popularment com a llei de protecció a Mickey Mouse, una denominació que encara que Jenkins considera "exagerada", va tenir entre els seus principals eixos de debat l'ús públic del ratolí.

Així mateix, a partir d'aquest dilluns passen a ser de domini públic la versió original d'Erich Maria Remarque de All quiet on the western front, que va tenir una tercera adaptació cinematogràfica que va rebre un notable reconeixement a la darrera entrega dels Oscars. També, el conte de l'os Winnie the Pooh House at Pooh Corner, on apareix per primera vegada el personatge del Tigger, i el tema de Cole Porter Let's do it (Let's fall in love), popularitzat per grans cantants com Ella Fitzgerald i Eartha Kitt.

stats