'Cants oblidats' recupera la tradició flamenca dels gitanos catalans

La iniciativa, premi Puig-Porret 2014, és una coproducció del Mercat de Música Viva de Vic i el Taller de Músics que s'estrenarà el 18 de setembre a Vic

'Cants oblidats. El llegat dels cantadors gitanos catalans', el premi Puig-Porret 2014, és un projecte musical que té com a objectiu recuperar la desconeguda tradició dels cants flamencs dels gitanos catalans amb modalitats pròpies com el 'tanguillo' català. El resultat sorgeix d'una coproducció entre el Mercat de Música Viva de Vic i el Taller de Músics i s'estrenarà el pròxim 18 de setembre al teatre de L'Atlàntida en el marc del Mercat, on també es presentarà el disc del projecte. La formació que actuarà està integrada per Joan Clota 'Nen', El Perla i Agustí Espín.

Martí Marfà, responsable de la iniciativa del Taller de Músics, ha remarcat que 'Cants Oblidats' és un projecte de recerca i creació musicals que explora en els cants flamencs i aflamencats dels gitanos catalans. "S'han recuperat els cants propis o molt practicats històricament dels gitanos catalans i s'han agafat cants més canònics de l'orbita flamenca i els hem cantat en català". El 'cantaor' Joan Clota 'Nen' ha manifestat que el gitano català mai havia cantat la 'taranta', el 'fandango', la 'bulería', la 'seguidilla'... "Tot això, ningú s'atrevia a cantar-ho en català perquè era complicat per les crítiques i què dirien a Sevilla o Cadis. Quan m'ho van proposar em vaig espantar perquè em sentia molt incòmode però ara que està gravat m'està agradant".

Marfà defensa que al comunitat gitano-catalana ha donat grans artistes i músics, però es coneixen bàsicament per la rumba catalana perquè té més projecció. "Els altres cants han viscut eclipsats per la força i la celebritat de la rumba catalana i en aquest projecte els hi donem visibilitat i els intentem portar a la llum pública", ha afirmat.

Premi Puig-Porret

El projecte va guanyar el premi Puig-Porret al Millor Projecte dotat amb 10.000 euros l'any passat. Aquest any torna a estar obert a grups i artistes professionals catalans i/o residents a Catalunya, que poden presentar les seves propostes fins el pròxim 5 de setembre, en qualsevol estil tret de la música clàssica. L'import del premi es destina a finançar la creació, producció i posada en escena del millor projecte d'espectacle de música en directe, que s'estrena en l'edició següent del Mercat.