HISTÒRIA
Cultura 16/05/2013

La història de la propaganda, de Carlemany a Twitter

'Propaganda. Poder i persuasió', a la Bibtioteca Britànica de Londres, analitza des del poder de la ràdio i televisió en la I Guerra Mundial

Efe
3 min

LondresConsiderades gairebé un art al segle XX, les tècniques de la propaganda han controlat la lliure elecció dels homes des de l'època de Carlemany fins a l'era de Twitter, segons l'exposició 'Propaganda. Poder i persuasió' presentada avui a la Biblioteca Britànica de Londres.

Amb diferents definicions, el fenomen de la propaganda entesa com a influència en el pensament i el comportament humà no va tenir connotacions negatives fins al segle XX. La paraula "propaganda" va començar a usar-se per definir la difusió de textos religiosos per Europa i va aconseguir el seu punt àlgid amb la reforma protestant de Martí Luter al segle XVI, encara que va ser quatre segles més tard quan va viure el seu màxim desenvolupament gràcies a l'arribada de els mitjans de comunicació de masses. Pintures i monedes obren una exposició distribuïda, com si d'un laberint es tractés, en sis apartats: Orígens, Nació, Enemic, Guerra, Salut i Avui, que analitzen l'ús del fenomen propagandístic per governants i països.

Carlemany, mitjançant l'ús de monedes en què apareixia encunyada la imatge de les més altes figures polítiques, va "fer connexions falses": la distinció elevava els prohoms a divinitats i, en l'imaginari col·lectiu, acabaven tenint la legitimitat de governar sense ser elegits pels ciutadans.

Napoleó també va utilitzar les referències populars per subratllar el seu dret a regir França, com es pot veure en un retrat de 1813 present a la mostra, en què apareix abillat amb robes règies i objectes que al·ludien a la seva suposada pietat.

En la carrera per convèncer al públic, en la I Guerra Mundial, el Regne Unit va obtenir un dels registres més espectaculars: un document de l'extint Ministeri d'Informació britànic present a la mostra revela que el 1917 es van produir 40 milions d'objectes propagandístics entre pamflets, pintures i postals.

La ràdio i la televisió es converteixen en vehicles que serveixen als governs per crear un sentiment d'unitat que acaba per enfrontar a les nacions en la II Guerra Mundial, quan comencen a distribuir tot tipus d'imatges que ridiculitzen l'enemic.

Aquests reclams, elogiats per Adolf Hitler als anys 30, eren molt més evidents i vulgars que els que es van perfeccionar de cara a la II Guerra Mundial (1939-1945), en què els vídeos arengaven els soldats i civils a resistir davant l'atac nazi amb cartells que van adoptar codis més difícils de veure a simple vista.

Durant el conflicte, cada país potenciar un aspecte per aconseguir el suport dels seus ciutadans. Mentre els nazis al·ludien a estereotips i exhibien a rics jueus controlant a les nacions més poderoses del món, els nord-americans apel·laven a defensar la llibertat d'expressió.

La propaganda va arribar a prendre la forma de joc amb el vídeo de la tortuga Bert, que animava amb una enganxosa cançó als nens nord-americans a amagar-se sota els seus pupitres en cas d'atac nuclear durant la Guerra Freda (1945-1989).

Però no sempre va ser utilitzada amb fins negatius, ja que també ha servit per unir un país a través d'esdeveniments esportius, promoure hàbits d'higiene saludables o eliminar barreres socials.

"Crear por" és una tècnica que l'exposició destaca en parlar de la Guerra de l'Iraq de 2003 amb un vídeo del llavors president dels EUA, George W. Bush, en el qual afirma davant un auditori que "ignorar l'amenaça que plana sobre el país seria catastròfic". D'aquest conflicte es pot veure una particular baralla de cartes en què apareixen els objectiu militars encapçalats per Saddam Hussein, que el Govern nord-americà lliurava als soldats perquè juguessin.

La mostra desmenteix la teoria que en l'època actual, amb el major flux d'informació present a les xarxes socials, sigui més difícil manipular i com a prova dedica tota una secció a l'anàlisi de l'ús de Twitter durant els Jocs Olímpics de 2012 o l'atac contra l'escola de Newtown a Estats Units el passat desembre.

stats