TEATRE
Cultura 05/12/2011

Els anglesos Propeller declaren la guerra a França a 'Henry V'

La companyia shakespeariana composta només per homes torna a Temporada Alta dimarts i dimecres en un 'thriller' bèl·lic a l'entorn d'un líder militar

Laura Serra
1 min

BarcelonaDesprés d'un Ricard III que ratllava el gore, la companyia londinenca Propeller, dirigida per Edward Hall, s'enfronta ara a un Enric V que prometen que serà "amb més efectes i serà més espectacular que les que ha fet fins ara la companyia", deia aquest matí a Barcelona l'actor que interpreta el rei, Dugald Bruce-Lockhart. El 1997 la companyia es va estrenar al Watermill Theatre de Newbury amb aquest text, que ara revisen, amb la mateixa essència però amb més accent al teatre de gest. "Una recomanació als espectadors seria que es mirin una mica la història d'Anglaterra d'aquesta època", de principis del segle XV, afirmava el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, que acollirà l'obra dimarts i dimecres.

L'obra retrata –a través del relat cansat i violent d'un cor de 13 soldats que han guanyat una batalla contra els francesos a Azincourt– el creixement i maduresa d'un rei a qui hi ha gent que li discuteix la corona i que declara la guerra als francesos per demostrar la seva valentia, grandesa i legitimitat davant fins i tot de Déu. "És una obra patriòtica, que deixa palès l'orgull i la força anglesa, però que també deixa veure l'home", segons Bruce-Lockhart. "Mostra el cantó fosc, les dificultats, i acaba plantejant el cost humà de la guerra, quin cost té per tu, la teva vida, la teva família... Això és el que acaba emocionant d'una obra molt potent, que també té molt humor". La música, com solen fer els Propeller, és original i sona a pop, "música que podries sentir en un pub".

Han promès dues coses més: "Més fang que sang" i que "el públic sortirà cansat només de mirar".

stats