TEATRE
Cultura 12/09/2012

El públic teatral creix un 8% i bat rècord, tot i la crisi

Les sales de Barcelona aconsegueixen gairebé 2,9 milions d'espectadors en la temporada 2011/12 davant l'amenaça de l'augment de l'IVA i la davallada dels bolos

Laura Serra
2 min
Els directors de sales i empreses de teatre catalans / ACN

BarcelonaAquest matí s'han fet públiques les xifres de la temporada teatral 2011-12 i, contra tot pronòstic, són positives. La crisi no afecta el teatre, encara: el públic ha crescut un 8% i arriba als 2.890.624 espectadors. L'ocupació pràcticament es manté, amb un 53,77%. El preu de l'entrada, també, amb una mitjana de 25,75 euros i de 20,93 euros en el teatre dramàtic.

Així ho ha explicat el president de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Daniel Martínez, tan satisfet amb aquests resultats com recelós que l'augment del 13% de l'IVA pugui "aigualir aquest èxit". Per Martínez el públic ha demostrat que "vol anar al teatre", i el sector, que "suporta com pocs la crisi". Per això exigeix als poders públics que esmenin "l'error" de la pujada de l'IVA.

El teatre ha guanyat 200.000 persones més que la temporada anterior. Dues circumstàncies fan especialment significatiu aquest creixement. D'una banda, l'agreujament de la crisi econòmica coincidint amb els anys analitzats. De l'altra, el fet que aquesta temporada es van programar menys espectacles musicals a les cartelleres de la ciutat, la qual cosa contradiu la idea que són aquests espectacles els que acaben inflant el balanç de resultats del curs teatral.

Daniel Martínez s'ha mostrat molt satisfet d'uns resultats que, ha dit, "baten tots els rècords" d'assistència als teatres de la ciutat. "En un moment de crisi en què els ciutadans es veuen obligats a sacrificar moltes coses, han decidit que això no ho sacrificaven en la mateixa mesura", ha reflexionat.

Però l'alegria per aquests bons resultats es veu enterbolida per la gran preocupació del sector de cara a la temporada en curs, que gira al voltant de l'augment de l'IVA fins al 21%, (és a dir, un 13% més que fins ara). Martínez alerta de la repercussió d'aquest impost sobre la salut del sector, i comença posant en valor la bona disposició de la població a assistir als teatres: "Aquesta especial activitat vital que té Barcelona amb el món del teatre s'ha d'aplaudir; no la podem penalitzar", apunta.

El teatre català es vesteix de gala

Un any més, i ja en són onze, la temporada teatral es presenta amb una gala festiva. La gala, coneguda amb el nom de 'Catalunya aixeca el teló', es trasllada enguany del TNC a l'atri de l'Institut del Teatre de Barcelona. Aquest dimecres al vespre es podrà veure per TV3 a les 21.30 h.

stats