Crítica de cinema
Cultura 15/07/2021

‘La purga: infinita’: l’extrema dreta pren el (des)control

La cinquena entrega de ‘La nit de les bèsties’ és una polititzada distopia d’acció gairebé apocalíptica

1 min
Una imatge de la pel·lícula 'La purga: infinita'.

‘La purga: infinita’

(3 estrelles)

Direcció: Everardo Gout. Guió: James DeMonaco. 103 minuts. Estats Units (2021). Amb Ana de la Reguera, Tenoch Huerta i Josh Lucas. Estrena als cinemes el 16 de juliol

Un modest thriller d’invasió domèstica, La nit de les bèsties (2013), s’ha convertit en un fenomen multimèdia gràcies a una premissa afortunada: uns Estats Units filofeixistes legalitzen una nit anual on estan permesos tots els crims… i on té lloc una versió genocida de la lluita de classes. Amb ressons dels films de zombis amb comentari polític signats per George Romero (La nit dels morts vivents), el guionista James DeMonaco ha explorat aquest món de ficció per tractar algunes misèries socials del seu país. A La purga: infinita fabula les possibles conseqüències i desbordaments dels discursos d’extrema dreta. I pràcticament vaticina (la pel·lícula es va rodar abans de la pandèmia) l’assalt al Capitoli del trumpisme amb casc de víking: milers de persones desobeeixen les autoritats per convertir la purga en una neteja ètnica sens fi.

La pel·lícula és un altre espectacle de desolació ètica, de matar o morir, matisada per gestos solidaris. Els esdeveniments s'acosten a l'ensorrament social gairebé apocalíptic. I això facilita que la cinquena entrega de la saga sigui potser la més trepidant des de la magnífica Anarchy: La nit de les bèsties (2014), que bevia del thriller itinerant de John Carpenter i en potenciava el component d’agitació pop. La purga: infinita podria haver estat un digníssim comiat que proporciona emoció sense caure en els peatges del blockbuster de pressupost enorme. Però el negoci és el negoci, i ja hi ha una nova entrega en camí.

stats