Cultura 25/02/2016

Santi Vila vol culminar el desig d’una gran fira d’art a Barcelona

El conseller de Cultura anuncia la voluntat de celebrar un gran esdeveniment artístic a la ciutat el 2017

A.r.t.
2 min
El conseller de Cultura, Santi Villa, va rebre els galeristes, artistes i professionals catalans del món de l’art que són a Madrid durant la fira Arco.

BarcelonaUna de les demandes històriques dels galeristes catalans ha sigut que Barcelona tingui una gran fira d’art. Actualment en té dues: Loop, especialitzada en videoart, i Swab, dedicada a l’art emergent. Cap de les dues, però, té tant pes com Arco. El conseller de Cultura, Santi Vila, va comparèixer ahir davant els mitjans a la fira madrilenya Arco i va anunciar que el 2017 se celebrarà a Barcelona un gran esdeveniment artístic internacional que tindrà interès tant “acadèmic” com “comercial”. Està previst que abans de l’estiu es facin públics la comissió que la concebrà i el comissari.

“Un esdeveniment que busqui el seu lloc al món ha d’autoimposar-se exigència i excel·lència”, va dir Vila. Per això, descarta la creació d’una fira “clàssica” com és Arco i es decanta per un esdeveniment que singularitzi Barcelona en el panorama internacional i que tindrà “el diàleg” com a element aglutinador de les propostes que s’hi exhibeixin. La posada en comú, tal com va enumerar el conseller, es pot produir en tres eixos: “el diàleg del patrimoni amb l’art contemporani”, “entre artistes de diferents generacions” i entre diferents disciplines artístiques”. La notícia va agafar en fred alguns dels galeristes catalans que són a Madrid aquests dies. La tònica general entre els consultats era la del desconeixement i es mostraven més aviat escèptics. L’últim intent de crear un gran esdeveniment artístic a Barcelona es remunta al projecte que l’exdirector de la Tate Modern Vicent Todolí va presentar a Fira Barcelona l’any 2012 i que fusionava un model comercial amb el d’una biennal.

El Fons d’Art Contemporani reviu

L’altra iniciativa del departament de Cultura de la qual va parlar ahir Santi Vila és molt més realista. Com havia avançat en la seva primera compareixença al Parlament, la Generalitat recupera el Fons d’Art Contemporani, al qual destinarà 500.000 euros en els pròxims anys. Aquest any se n’hi invertiran 300.000. Aquesta col·lecció nacional d’art contemporani, segons el conseller, “ha de revolucionar la relació de les institucions de capçalera amb els museus del territori”.

Pel que fa al suport a les galeries, que es porta a terme a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), el conseller va subratllar que la seva voluntat és desenvolupar “polítiques de fons” i impulsar un “projecte global” més que donar ajuts puntuals.

stats