MÚSICA
Cultura 22/05/2014

Raphaël Pichon dirigeix el Cor Jove al Palau

X.c.
2 min

BarcelonaEl francès Raphaël Pichon, de 29 anys, debuta avui al Palau de la Música (20.30 h) dirigint l’EnsemblePygmalion i el Cor Jove de l’Orfeó Català. En el programa, dues joies de Marc-Antoine Charpentier (1643-1704): la Messe de minuit pour Noël i el Te Deum en re major, una peça molt popular perquè el seu preludi va ser la sintonia d’Eurovisió. “Charpentier és el compositor més fascinant del primer Barroc francès. Ens proposa una música molt humana i sensible”, va dir ahir a Barcelona Pichon. Protagonista de la renovació de la interpretació de les músiques antigues, el director francès combina el respecte pel llegat dels seus predecessors amb la voluntat d’inscriure la música barroca en altres àmbits, com ara el circ i la dansa contemporània. Com diu ell mateix, es tracta d’oferir “un alè nou”. “Avui les músiques antigues són arreu, ocupen el 50% de les programacions, i el perill que corren és de perdre la frescor”, diu.

La dicció llatina a la francesa

Pichon considera que la música de Charpentier “funciona d’una manera molt natural” amb els cors joves. Tanmateix, durant els assajos previs al concert una de les preocupacions de Pichon i d’Esteve Nabona, director del Cor Jove, ha sigut superar la dificultat de cantar en llatí amb la dicció francesa, molt diferent de la catalana. “El llatí canvia molt segons qui el parla, i hem hagut de vigilar perquè la ela montserratina no se’ns en vagi. És com cantar en èlfic”, va fer broma Nabona. Per Pichon, “la voluntat d’aprendre i la generositat del Cor Jove són increïbles”, i valora precisament la seva capacitat per “transformar la seva interpretació”.

L’Ensemble Pygmalion, creat per Raphaël Pichon l’any 2002, és actualment formació resident a l’Opéra Comique de París i a l’Opéra National de Bordeus.

stats