Cultura 04/05/2016

Deu grans recitals del festival de poesia de Barcelona

La Setmana de la Poesia de Barcelona s'inaugura aquest vespre amb l'entrega dels Jocs Florals a Eduard Sanahuja

J.n.
3 min
Flavia Company

BarcelonaLa Setmana de la Poesia de Barcelona s'inaugura aquest vespre amb l'entrega dels Jocs Florals a Eduard Sanahuja i la lectura dels poemes més destacats del 2015, un resum de l'any poètic fet per l'estudiós de la literatura Jordi Marrugat. Els recitals comencen aquest dijous amb Biel Mesquida, Pepa López i Carme Callol recitant 'Llibre d'Amic i Amat' de Ramon Llull; i també un espectacle de Flàvia Company, 'Volver antes que ir'.

Repassem deu de les cites imperdibles del festival:

Ievtuixenko i Margarit

5 de maig, 19.30 h. Auditori de la Pedrera

L’any 1992, el poeta rus Ievgueni Ievtuixenko i el català Joan Margarit van recitar junts per primer cop. Ara hi tornen. Les seves obres -premiades i consolidades- continuen tenint una gran difusió entre el gran públic.

Herois aquesta nit

6 de maig, 22 h. Institut d'Estudis Catalans

El cantautor Nacho Vegas compartirà escenari amb els poetes David Castillo, José Luis Piquero i Eva Vaz. El títol del recital, Herois aquesta nit, és un homenatge al músic David Bowie, mort al gener: tots quatre autors llegiran textos que mostren la vinculació de les seves obres amb la música que sovint els ha inspirat. Serà una sessió d’introspecció a través de poemes sovint contundents.

25 anys sense Montserrat Roig

7 de maig, 20 h. Recinte modernista de Sant Pau (Sala Cambó)

Pilar Aymerich, Montse Guallar, Marta Pessarrodona i Ignasi Riera recordaran la novel·lista i periodista Montserrat Roig, morta el 1991 als 45 anys. Al final de l’acte es projectarà un vídeo inèdit.

Poesia satírica

8 de maig, 12 h. Verger del Museu Frederic Marès

Josep Pedrals ha recitat la seva poesia arreu del món i ha publicat llibres com El furgatori o El romanço d’Anna Tirant. El barceloní confrontarà el seu talent amb el poeta de Palma Miquel Àngel Joan, Llovonoy, un doll d’ironia que vol deixar en evidència les vergonyes de l’avarícia i el malbaratament amb enginy i elegància. L’única arma que els autors podran treure durant el combat serà el sentit de l’humor.

J.L. Peixoto i F. Pinto de Amaral

10 de maig, 19 h. Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda

Un dels actes més singulars de l’edició d’enguany de Barcelona Poesia és la visita de dos autors portuguesos a la Biblioteca Guinardó - Mercè Rodoreda. El primer és José Luis Peixoto, escriptor i poeta -del qual es pot llegir en català la novel·la Te’m morires (El Gall)-. El segon, Fernando Pinto do Amaral, autor de volums com A escada de Jacob i Paliativos. Tots dos conversaran amb el professor Jordi Cerdà.

Homenatge a Anna Dodas

6 de maig, 19 h. Verger del Museu Frederic Marès

L’agost del 1986, la poeta de 23 anys Anna Dodas era assassinada a prop de Montpeller. David Caño, Pau Gener, Núria Martínez-Vernis, Blanca Llum Vidal i Ramon Farrés en llegiran els versos trenta anys després dels fets.

Veus personals

7 de maig, 18 h. Verger del Museu Frederic Marès

Una de les novetats del festival Barcelona Poesia és que almenys al Verger del Museu Frederic Marès, on tindran lloc bona part dels actes, es podran comprar els llibres dels poetes que hi reciten. A Veus personals hi participaran Tomàs Arias, Montserrat Costas, Jordi Llavina i Antònia Vicens, premi Nacional de Cultura 2016. S’aproximen a la poesia des de punts de vista molt diferents.

El nus la flor

7 de maig, 22 h. Institut d'Estudis Catalans

Enric Casasses presenta el recull de poemes inèdits El nus la flor acompanyat pel piano de Daniel Ariño i la veu de Maria Mauri. El cicle de composicions transita entre l’intimisme, la reflexió, l’humor i la passió.

Maleïts poetes

9 de maig, 20 h. Centre cívic Casa Golferichs

Sílvia Bel s’ha aproximat a alguns dels poetes maleïts de la història de la literatura en diversos recitals, acompanyada pel piano de Carles Beltran i la veu de Llúcia Vives. En el trajecte extrem que plantejarà al centre cívic Casa Golferichs ressonaran versos de Charles Baudelaire, Pier Paolo Pasolini, Miquel Bauçà, Josep Palau i Fabre, Blai Bonet, Andreu Vidal, Nicanor Parra, Sylvia Plath i Joan Vinyoli.

Festival Internacional de Poesia

10 de maig, 21 h. Palau de la Música

Mireia Calafell obrirà una lectura dedicada a poetes de països i cultures perseguides, entre els quals hi ha Mohsen Emadi, Joumana Haddad, Violet Grigoryan i Easterine Kire. L’acte el tancarà el veterà Francisco Brines.

stats