MÚSICA
Cultura 18/03/2011

Refree i Maria Rodés canten cançons de bandolers

El Festival Folk Internacional Tradicionàrius estrena avui a Barcelona l'espectacle 'Cançons de bandolers i molt mala gent', amb Refree i Maria Rodés

Marta Salicrú
2 min
Refree i Maria Rodés

BarcelonaEl Centre Artesà Tradicionàrius (C.A.T.) del barri de Gràcia de Barcelona acollirà aquesta nit, dins del Festival Folk Internacional Tradicionàrius, l'espectacle Cançons de bandolers i molt mala gent, una revisió de la tradició musical catalana en què Raül Fernandez, Refree, i Maria Rodés proposen una renovació del llenguatge del folk català.

Agafant com a punt de partida les velles històries dels bandolers i els personatges de mala fama, l’espectacle explora nous camins d’expressió de la tradició musical. Amb respecte vers les fonts originals, l'espectacle vol combinar sense por tradició amb atreviment i textos antics amb instrumentacions modernes, amb l'objectiu de donar a conèixer la tradició folk catalana amb un llenguatge contemporani.

"És un encàrrec que em va fer l'Albert Puig", explica Refree. "Ell m'estava explicant una altra idea que tenia que no em va acabar de fer el pes, i em va explicar que al festival de Vilanova els interessava algun projecte que no fos estrictament tradicional però que tingués algun vincle amb la música tradicional".

"Jo feia bastant de temps –de fet n'havia parlat ja amb el Taller de Músics i mai ho vam arribar a fer–, que tenia aquesta idea al voltant de les cançons de bandolers", continua Fernandez, "que jo crec que entronca una mica amb les murder ballads dels Estats Units, amb la tradició de Johnny Cash, però que aquí sempre s'ha deixat com un tema propi de la música tradicional".

La preocupació de Refree per actualitzar el folk català no és nova. "Una de les coses que al llarg de la meva vida m'agradaria fer es agafar la tradició que tenim i renovar-la a la meva manera. No perquè estigui malament la interpretació tradicional pura, que ja es fa. Però he vist en altres països que hi ha una renovació del folk. I això sempre m'ha semblat molt interessant. Des d'un punt més contemporani i de revisió de les harmonies. Sempre m'ha interessat, des que vaig fer Immigrasons. I això dels bandolers forma part d'aquest procés".

Raül Fernandez s'encarrega de la direcció musical de l'espectacle i dels arranjaments, i sobre l'escenari toca la guitarra elèctrica i els sintetitzadors, mentre que Maria Rodés hi posa la veu. "Li vaig dir a la Maria perquè jo quan faig Refree canto jo, però per a aquest tipus de coses m'agrada comptar amb músics i sobretot escriure. I tocar només allò just". Completen la formació Alex Tobias (percussions), Joan Anton Pich (violoncel) i Marcel·lí Bayer (clarinet baix).

Cançons de bandolers i molt mala gent, que compta amb la direcció artística d'Albert Puig, s'ha pogut veure fins ara al Festival Internacional de Música Popular Tradicional de Vilanova i la Geltrú, on es va estrenar l'estiu passat, i a la Fira Mediterrània de Manresa, i ara s'estrena a Barcelona.

stats