ART
Cultura 14/05/2019

El primer regal que Picasso va fer a Barcelona

El museu de l’artista commemora el centenari de la donació d''Arlequí'

2 min
La celebració de la donació inclou l’actuació de personatges de la Commedia dell’Arte.

BarcelonaL’arlequí és una figura especial en l’obra de Pablo Picasso, perquè va ser un dels seus alter ego. “En va pintar des de l’any 1900 fins als últims moments de la seva vida”, afirma la cap de la col·lecció del Museu Picasso de Barcelona, Malén Gual, amb motiu de la celebració del centenari de la donació que l’artista malagueny va fer el 1919 de la pintura Arlequí. Picasso va pintar Arlequí durant l’última gran estada a Barcelona entre el juny i el novembre del 1917 amb motiu de la presentació al Liceu del ballet Parada, dels Ballets Russos de Serguei Diàguilev, per al qual va fer els decorats, el vestuari i el teló de boca. Precisament el model del quadre va ser el primer ballarí de la companyia, Léonide Massine.

Arlequí va ser la primera pintura de Picasso a ingressar en una col·lecció pública arreu del món. “Celebrem 100 anys d’amistat i complicitat de Picasso amb Barcelona”, afirma el director del museu, Emmanuel Guigon. Tot i que no se saben del cert les raons de per què Picasso va decidir donar aquesta pintura i no una altra entre les que no es va poder emportar a París perquè va tenir problemes a la duana i van quedar al domicili familiar a Barcelona, Gual n’apunta algunes. “És una commemoració de la seva visita amb els Ballets Russos i del seu vincle amb Massine, i també una reivindicació de la seva feina amb la companyia -diu la conservadora-. També pot ser una reivindicació del nou camí que Picasso havia emprès des de l’any 1915, quan va deixar d’estar adscrit a un estil determinat. I el 1917, a Roma i Barcelona, va fer el salt d’intercanviar estils”. Per acabar, Gual dona un argument en clau local: “En aquell moment el Noucentisme està esclatant, i Arlequí és la pintura que més s’hi acosta”.

L’estima de la ciutat al pintor

En la commemoració hi ha diversos espectacles i tallers per a tots els públics fins dissabte, i també inclou una publicació amb documents inèdits. Administrativament, la pintura no va entrar a la col·lecció del Museu de Belles Arts fins al 1921 per problemes burocràtics. La idea de tenir una pintura de Picasso havia sorgit el mateix 1917, quan Picasso va ser homenatjat a les Galeries Laietanes i van pensar en fer una col·lecta per adquirir una obra seva per al futur Museu d’Art Modern, però la iniciativa no va tirar endavant. Mesos després el pintor Ricard Canals va confessar a Picasso en una carta que estava avergonyit perquè Barcelona no tenia cap obra seva i el va convidar a participar en l’Exposició d’Art del 1919, i Picasso va fer-ho precisament amb Arlequí. Aquesta pintura serà, a més, una de les obres destacades de l’exposició sobre el realisme d’entreguerres que es podrà veure als Museus de Sitges a l’estiu. La mostra està organitzada amb la Xarxa de Museus, i és una de les últimes activitats programades per l’anterior directora, Vinyet Panyella. La comissària serà Mariona Sungranyes. També es podrà veure a Valls i Olot.

stats