Cultura 10/04/2019

La reforma innovadora de 530 pisos de Bordeus guanya el premi Mies van der Rohe

El preu del lloguer no va pujar i els habitants no van haver de marxar de casa durant les obres

Ara
2 min
La renovació innovadora de 530 pisos a Bordeus guanya el premi Mies van der Rohe

BarcelonaL’aspecte més social de l’arquitectura s’ha tornat a imposar en el premi Mies van der Rohe: els despatx francès Lacaton & Vassal, juntament amb Frédéric Druot Architecture i Christophe Hutin Architecture, s’han emportat el guardó per la transformació de 530 habitatges distribuïts en tres blocs dels primers anys 60 a Bordeus, després que en la passada edició dos despatxos holandesos guanyessin amb la reforma d’un dels blocs de pisos més grans d’Amsterdam. Segons el jurat, Lacaton & Vassal, Druot i Hutin van ser capaços d’abordar “el repte que planteja l’estoc d’habitatges existents Europa des del període de postguerra” i destaca que amb “mitjans mínims” van aconseguir augmentar la qualitat i la dignitat dels espais “al màxim”.

“Això ha canviat la vida dels seus ocupants a millor sense subestimar les seves vides anteriors, omplint el nou volum de poesia perquè parteix de la premissa que la gent entén l’espai i, en conseqüència, l’utilitza de maneres molt diferents”. El jurat també reconeix l’actitud del client, AQUITANIS, el patronat d’habitatge de Bourdeaux Métropole, perquè va entendre “els avantatges de transformar els tres edificis existents” en lloc d’enderrocar-los. El cost de la reforma de cada habitatge va ser de 50.000 euros sense IVA i no va suposar un increment del preu del lloguer. A més, els llogaters no van haver de marxar de casa durant les obres. La cerimònia de lliurament del premi Mies van der Rohe se celebrarà el 7 de maig al pavelló Mies van der Rohe de Barcelona.

També té un fort caràcter cívic l’obra premiada d’arquitectura emergent, també ubicada a França: el despatx BAST ha sigut reconegut per un menjador en una escola amb 61 alumnes a Montbrun-Bocage, a l’Alta Garona. En aquest cas el jurat destaca les decisions “extremadament precises” que van prendre els arquitectes a l’hora d’implantar el menjador, que tanca el conjunt de l’escola i alhora no interromp les vistes, i la seva capacitat de treure suc a un pressupost “relativament petit”. Com diu l’arquitecte i expert del premi Mies van der Rohe Benjamin Aubry, el més destacat d’aquesta obra són “la senzillesa”, un espai “generós” i una poesia “immensa”. Els dos projectes premiats van ser escollits d’una llista de 383 obres de 38 països.

stats