Arts escèniques
Cultura 10/09/2021

El retorn tranquil de FiraTàrrega

El mercat de les arts de carrer omple la capital de l’Urgell d’espectacles de tota mena

Oriol Puig Taulé
3 min
'Alter', de la companyia Kamchàtka, a FiraTàrrega

TàrregaJa ens ho advertia Anna Giribet, directora artística de FiraTàrrega, que aquesta seria una edició de “fals carrer” . La pandèmia no és gaire amiga de les aglomeracions i, sobretot, de la improvisació. Històricament, molts assistents a la fira estaven acostumats a visitar la ciutat un o dos dies a la recerca d’espectacles, una mica a l’aventura. Res d’això és possible, en el nostre present d’aforaments limitats, distància, mans i mascareta. La reformulació de la programació als carrers i places en tres grans espais (Ciutat Reguer, Ciutat Trepat i Ciutat Piscina) fa que els espectadors puguin veure diversos muntatges al mateix lloc, sota el sol de justícia típic de Tàrrega. Dijous es respirava il·lusió i alegria a la Llotja professional: els estands dedicats a les companyies, associacions i institucions culturals van ser el punt de trobada d’artistes i programadors. “Sembla que tot torna a la normalitat!”, “Com a mínim tornem a ser aquí!”, eren alguns dels comentaris més sentits.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, va visitar la Llotja acompanyada d’Alba Pijuan, alcaldessa de Tàrrega, i Miquel Curanta, director de l’ICEC. Allà va poder parlar amb artistes de companyies com El Príncep Totilau i Engruna Teatre, i va conèixer de primera mà el nou projecte dels teatres de proximitat, que aplega diverses sales alternatives de Barcelona. A continuació, va tenir lloc la inauguració oficial de FiraTàrrega, a la plaça dels Comediants, on la directora executiva Natàlia Lloret i la directora artística Anna Giribet van fer un repàs dels quaranta anys d’història d’un festival per on han passat les millors companyies i artistes catalans. La peça audiovisual 40 anys vivint la Fira es projecta cada nit a la plaça Major en diverses sessions, com a homenatge a uns dels protagonistes imprescindibles d’aquesta cita cultural: els habitants de Tàrrega.

Les directores Natàlia Lloret i Anna Giribet a la inauguració oficial de FiraTàrrega.

La companyia Kamchàtka ha presentat a Tàrrega Alter (amb les entrades exhaurides per a totes les funcions): un recorregut nocturn pel camp, a peu, guiats per uns personatges provinents del passat. Són refugiats? De què fugen? El públic es va mostrar una mica tímid en els moments en què els actors buscaven la interacció: la situació actual ens ha fet molt més respectuosos amb l’espai personal de l’altre. Aquesta proposta ens vol mostrar com tots som, en certa manera, els altres per a algú altre. Per sort i gràcia de la meteorologia, una espectacular tempesta elèctrica va servir de teló de fons de la caminada. Coses que passen a Tàrrega.

Divendres la Llotja s'ha continuat omplint de professionals (artistes i programadors) i els espais de propostes itinerants (com la balena gegant Kujira del Centre de Titelles de Lleida i les bèsties de fusta de Sàndal Produccions). A la Ciutat Trepat vam poder veure Mar Gómez i Vero Cendoya apareixent en una espectacular limusina rosa vestides d’Elvis Presley, la instal·lació Espai reservat de Rawscenography i els tres inquietants personatges de Deskonektar, vestits amb bates d’hospital i màscares antigàs. També es van iniciar les funcions d’un concert molt particular: Water music, del francès Pierre Sauvageot, una proposta totalment aquàtica. Els espectadors s’han de submergir literalment a la piscina municipal, ja que els altaveus estan situats dins de l’aigua. Contemplar cinquanta persones, en banyador, fent el mort plàcidament a la piscina és una imatge que fa uns anys no ens hauríem cregut. Coses del 2021 i de la nova realitat de FiraTàrrega.

stats