ARA Llegim
Cultura 29/04/2013

Barcelona recorda l'escriptor Roberto Bolaño, un dels autors "frontissa" entre el segle XX i el XXI

El poeta i novel·lista xilè va viure a la ciutat des de finals dels 70 fins a la seva mort el 2003 a la capital catalana, Girona i Blanes

Acn
2 min

BarcelonaEl Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) ha commemorat aquest diumenge el 'Dia Bolaño', en record del 60è aniversari del naixement de l'escriptor xilè Roberto Bolaño, que va viure més de 20 anys a Catalunya. Com un dels màxims representants de l'avantguarda de l'infrarealisme, Bolaño està considerat un dels autors "frontissa" entre el segle XX i el XXI. Les seves novel·les i poemes han estat qualificades per molts dels seus fans com a obres de culte i continuadores de la literatura en castellà trencadora de Jorge Luis Borges o Julio Cortázar.

Bolaño va néixer el 1953 a Santiago de Xile, però de petit va viure en nombroses ciutats xilenes, fins a establir-se a Mèxic DF als 15 anys. Més tard, amb 20, va tornar a Xile per fer front al cop d'estat del general Augusto Pinochet contra Salvador Allende. El 1977 va venir a Barcelona, on va viure al Raval i a l'Eixample sobrevivint amb petites feines. El 1980 va anar a viure a Girona, on va conèixer la seva futura esposa i mare dels seus dos fills i el 1985 va anar a viure a Blanes. El 2003 va morir d'una llarga malaltia hepàtica.

La seva obra literària va començar a Mèxic, però es va consolidar a Catalunya, on va escriure algunes de les seves obres més conegudes: 'Detectives salvajes' i 'Estrella distante'. El CCCB ha decidit exposar part de l'arxiu de l'escriptor, amb fotos, dibuixos i esborranys de les seves obres, així com la lectura de diversos fragments de la seva obra. La mostra s'ha dividit en els tres períodes diferents que va viure a Catalunya, un a cada ciutat.

El comissari de l'exposició, Juan Insua, ha explicat que la connexió sentimental de Bolaño amb Catalunya es mostra en tota la seva obra, tot i que algunes d'aquestes tenen lloc a Amèrica Llatina. Bolaño és un dels grans exponents de la literatura universal, segons Insua, i pel que fa a la literatura hispànica, suposa un autor "frontissa" entre el segle XX i el XXI. El moviment avantguardista de l'infrarealisme que va crear era la resposta a l'status quo que dominava a Mèxic als anys 70, encapçalat per Octavio Paz.

stats