Música
Cultura 16/02/2022

Rubén Blades i Juan Luis Guerra en el Cruïlla més llatí

El festival se celebrarà sense restriccions pandèmiques al Parc del Fòrum del 6 al 9 de juliol

3 min
Rubén Blades durant un concert al Poble Espanyol el 2018

Barcelona"Un festival normal? Sí, farem un festival normal. Hi ha pla B? No. Serà un Cruïlla sense mascaretes, sense passaport de vacunació i sense cribatges. La final de la Champions està programada i ningú es qüestiona si es farà o no". Així de clar s'ha expressat el director del Cruïlla, Jordi Herreruela, en la presentació de l'edició del festival que se celebrarà del 6 al 9 de juliol al Parc del Fòrum de Barcelona, i que tindrà com a caps de cartell Rubén Blades, Juan Luis Guerra, Residente, Jack White i Molotov.

Per tant, toca girar full després del controvertit experiment del 2021 autoritzat pel departament Salut. Ara el propòsit és tornar a la realitat prepandèmica i convertir el Cruïlla en "un big bang, una gran explosió" que "ens torni la vida", tal com ha explicat Herreruela aquest dimecres a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Per això ha lligat un cartell amb "un fil conductor": "Això va de ballar, de compartir, de tocar-nos". La idea és aplegar 15.000 persones el dimecres, 6 de juliol, i 25.000 cadascuna de les tres jornades següents. Pel que fa als horaris, i per limitar l'impacte sobre els veïns, la programació de dimecres es tancarà a les 23 h i la de dijous a les 0.30 h. Divendres i dissabte la festa s'allargarà fins a les 5 de la matinada. Tot plegat, amb un pressupost semblant al del 2019: 6 milions d'euros, segons les dades facilitades per l'organització. El 75% (4,5 milions) correspon als recursos propis (entrades i barres), el 22,5% (1,3 milions) als patrocinadors i el 2,5% (150.000 euros) a les aportacions de les administracions públiques.

De moment el festival ha anunciat 33 artistes i grups, el gruix d'una programació musical que arribarà a 50 concerts, i més endavant es comunicaran les 35 actuacions de l'escenari dedicat a la comèdia. Musicalment, hi ha un altre fil conductor: "la importància del món llatí per sobre de l'anglosaxó", diu Herreruela. Certament, la presència d'artistes llatinoamericans és més important que mai, sobretot perquè ocupa llocs de privilegi entre els caps de cartell. Per exemple, el dimecres, 6 de juliol, manarà el raper argentí Trueno, fenomen de les músiques urbanes amb més de mil milions de reproduccions a YouTube. Trueno, de 19 anys, compartirà vespre de hip-hop amb el mallorquí Rels B i el sevillà Tote King. Per incentivar la presència del públic més jove, l'entrada per a aquesta primera jornada serà de 27,50 euros (la de dijous, de 44; i les de divendres i dissabte, 70,20 cada dia). "És molt complicat arribar a un públic més jove si no toquem el preu de les entrades", admet Herreruela, que per això mateix ha programat els grups amb més predicament entre els més joves dimecres i dijous.

El component llatí és especialment significatiu dijous i dissabte. Dijous coincidiran el porto-riqueny Residente, un habitual del festival, i el grup mexicà Molotov, que prepara una gira a propòsit de la publicació d'un nou disc i que ha deixat enrere el missatge homòfob de la cançó Puto: l'any passat el cantant de la banda, Tito Fuentes, va col·laborar amb Georgel en una nova versió titulada No Putx que condemna la violència contra la comunitat LGBTI. El desplegament llatí serà encara més gros dissabte, amb llegendes de la magnitud del dominicà Juan Luis Guerra i el panameny Rubén Blades, a més de músics com el cubà Cimafunk. El món anglosaxó tindrà més presència divendres, amb grups com Duran Duran i Hot Chip i el retorn al festival quatre anys després del guitarrista Jack White.

Tanxugueiras, Rigoberta Bandini i 'La Puta Rave' de Zahara

Un cop més, el Cruïlla dedica una bona part del cartell a grups i artistes catalans i estatals. Per exemple, les gallegues Tanxugueiras i la barcelonina Rigoberta Bandini, amb el ressò del seu pas pel Benidorm Fest encara present. També hi actuarà Zahara, que defensarà La Puta Rave, una versió més electrònica de repertori del disc Puta. El festival acollirà el retorn de Delafé & Las Flores Azules, que celebren el 20è aniversari, i concerts de Stay Homas, Elefantes, Buhos, Queralt Lahoz, The Tyets i la Balkan Paradise Orchestra, entre més. I debutaran al Cruïlla Rozalén i Joe Crepúsculo. "Era una assignatura pendent –assegura Herreruela–: incomprensiblement, Joe Crepúsculo no hi havia tocat encara".

stats