Els festivals sense distància van disparar els contagis fins al doble del previst

Salut calcula que el 4,6% de persones es van infectar i els organitzadors posen en dubte les dades

7 min
Públic al festival Canet Rock 2021

BarcelonaEls tres festivals d'estiu massius i sense distància celebrats a principis de juliol, en el curs de la cinquena onada del covid –provocada per la variant delta–, van provocar molts més contagis dels previstos, fins prop del doble en els casos del Vida i el Canet Rock respecte la població general. Una mitjana del 4,6% dels assistents als festivals es van contagiar, segons dades fetes públiques per la conselleria de Salut aquest dimecres. Unes xifres que els organitzadors dels festivals posen en qüestió: "No són ni rigoroses, ni fiables, són parcials i no ens les podem creure", diu Jordi Herreruela, director del Cruïlla. Els directors dels festivals no han tingut coneixement de les xifres fins que s'han presentat a la premsa.

Abaixar la guàrdia

El protocol per entrar als festivals exigia antigen i mascareta FFP2, però Salut admet que el fet que les persones estiguessin a peu dret i sense distància de seguretat durant tantes hores va ser l'element transmissor principal, perquè els assistents van "abaixar la guàrdia", és a dir, es van treure la mascareta probablement per la "falsa sensació de seguretat que dona el test negatiu". Per això, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, remarca la importància de "la responsabilitat personal" i reafirma que, "en les condicions epidemiològiques actuals, no es poden fer festivals estant dret: el públic ha d'estar assegut i garantir la distància sempre". De fet, excepte aquestes tres proves pilot, la resta de cites musicals han estat amb localitat assignada i distància.

Els directors del Vida, Canet Rock i Cruïlla atribueixen les males xifres a la coincidència amb la variant delta. Asseguren que van treballar de bracet amb la Generalitat i el Procicat per elaborar uns protocols a partir dels resultats de les proves pilot dels concerts de l'Apolo i el Palau Sant Jordi, i insisteixen que es van complir escrupulosament, però "aquestes mesures eren per a unes variants que no eren tan contagioses com la que ens hem trobat i que ens ha sorprès a tots, al conseller també", diu Dani Poveda, director del Vida. "No ens ho esperàvem de cap de les maneres, esperàvem el resultat del concert del Sant Jordi. Em sap molt greu. No vam poder crear un espai 100% segur", admet Gemma Recoder, directora del Canet Rock, que de tota manera afegeix que els contagiats serien només "un 2,8% dels contagiats aquelles setmanes".

Una mostra qüestionada

Els tres festivals es van plantejar com a assajos clínics, assessorats per la Fundació Lluita Contra la Sida i les Malalties Infeccioses. Això vol dir que s'han comparat els resultats dels assistents registrats pel festival amb un grup de control que tenia unes condicions de sexe, edat, zona de residència i estat immunitari igual, però sempre amb dades anonimitzades, una anàlisi molt similar a la que es va fer per a les persones escollides per a les meses electorals, i als concerts del Palau Sant Jordi i l'Apolo.

En total van anar als tres festivals 98.000 persones, però el mostreig de Salut és de 49.570 assistents als festivals (i un grup igual que no hi va assistir per comparar). Amb aquesta xifra, Salut afirma que els 14 dies posteriors als festivals es van contagiar 2.279 assistents als festivals, 842 casos més dels que hi hauria hagut si no s'haguessin fet els festivals. De tota manera, si s'extrapola el percentatge del 4,6% al total real d'assistents, els contagiats reals serien 4.508. També s'ha identificat que 271 persones de la mostra van entrar amb un test d'antígens previ positiu i que no van fer la quarantena, sinó que se'n van anar de concert esperant no ser caçats.

El director del Cruïlla qüestiona aquesta mostra: "Per què fan una mostra parcial? Per què ens compten infectats durant 14 dies? Com s'ha fet el grup de control? Per què no tenen en compte el factor sociocultural? I amb tot això, ¿només 220 contagiats més respecte al que esperaven? No tinc paraules sobre com interpretar-ho", diu, incrèdul. "No entenc per què Salut tira pel dret i en fa una interpretació negativa", afegeix. Oriol Mitjà també ha defensat per Twitter que uns 800 contagiats respecte als que es van contagiar aquelles setmanes és un impacte acceptable per activar l'economia.

El Departament de Salut ha aclarit a l'ARA que a la mostra de l'estudi s'hi inclouen els assistents dels quals tenen "una continuïtat en els registres dels que disposa" i s'han exclòs, "per exemple, els que no tenen targeta sanitària catalana, els que havien passat el Covid i altres errors de registre".

No els consideren hiperdisseminadors

Els festivals Vida i Canet Rock van servir d'accelerador de la cinquena onada, mentre que el Cruïlla va tenir lloc quan la cinquena onada ja estava en curs. Quan es van celebrar el Vida i el Canet Rock hi havia 6.100 contagis diaris i s'anava en clar ascens. De fet, deu dies després és quan es dona el pic de contagis, que és de 51.270 setmanals (12-18 de juliol). El Cruïlla es va fer quan hi havia prop de 7.000 contagis diaris. Per això la secretària de Salut ha tret ferro als resultats i els ha situat en un moment d'esclat de diversos brots: "Uns 800 casos extres en el marc de la cinquena onada, en què en teníem 8.000 al dia i molts més brots, com els de Mallorca i Menorca i els vinculats a les festes de graduació, és una contribució més però entre moltes altres. Va ser un factor més, sí, però no un hiperdisseminador, amb 800 casos sobre 50.000". També ha recordat que era "un moment d'obertura cap a l'estiu que es lliga amb una situació epidemiològica prèvia positiva".

Cal tenir en compte que els festivals es van celebrar quan la pauta de vacunació estava avançada però no en la franja d'edat del públic jove i quan la variant delta s'expandia. De fet, es va anunciar que la gent es podia treure la mascareta al carrer el 26 de juny, uns dies abans dels primers festivals. "Quan jo sortia del festival a les 10 del matí les papereres eren plenes de les nostres mascaretes", diu Gemma Recoder per il·lustrar que el govern havia relaxat les restriccions per Sant Joan. Jordi Herreruela fins i tot defensa que els festivals van tenir un "impacte de prevenció i no de propagació" pels milers de cribatges que van fer i van evitar contagis. "Salut no presenta la foto complerta", critica.

Sobre si va ser un error celebrar-los, Cabezas ha tirat pilotes fora: "Ara sabem moltes més coses que sabíem de la variant delta, sobretot de la importància de la mascareta en totes les situacions", ha assenyalat, sumat a l'efectivitat de les altres "capes de protecció". "A posteriori les coses sempre són més senzilles", afirma. Els festivals defensen que no es cancel·lessin: "Fa 18 mesos que esperem la protecció col·lectiva. ¿Aquesta és la gran aposta? Hem d'explorar alternatives per no esperar 18 mesos, és positiu per al conjunt de la societat", diu Herreruela.

I ara què?

Els festivals s'emplacen a seguir treballant per fer noves accions. "Ens hem fet un fart de treballar com mai –diu Dani Poveda– perquè aquestes accions fan progressar el sector de la música i són passos per seguir evolucionant en la lluita contra la pandèmia". Assegura que els festivals estan fent molt bé les coses i creu que als tres que han fet proves pilot aquests resultats no els restaran públic en la pròxima edició.

Herreruela també creu que l'acció d'aquests festivals ha donat molta informació útil: "Que els testos d'antígens no ofereixen protecció de 24 hores o més sinó 12 o 16; que l'impacte amb la nova soca es veu als 3-4 dies i no als 5; que els cribratges massius són molt complicats de fer bé i, per tant, és millor que els facin a les farmàcies". Recoder hi afegeix que és cert que "la mascareta la pots controlar un cert temps" i al cap d'unes hores el públic se la treu. Amb l'afegit que en un festival l'espectador es pot passar de sis a dotze hores en un recinte massificat.

Recoder i Herreruela insisteixen en seguir fent proves: "Si tot això ho anem aprenent i ens toca conviure-hi, per què no posar sobre la taula nous grans esdeveniments? Per què hem de pensar que és negatiu haver-los fet? Si no tenim la fórmula ens cal seguir experimentant. No entenc per què es criminalitza un sector. Per què la música en viu ha de demostrar risc zero i no els altres sectors? La música no ha causat cap onada, les causen les activitats no reglades", apunta el director del Cruïlla.

L'estudi de Salut, al detall

El Vida és el primer festival massiu que es va celebrar de l'1 al 3 de juliol i va tenir un 5,4% de contagiats segons Salut. L'aforament era de 10.000 espectadors i van entrar al recinte 27.000 persones en els tres dies. El grup que s'ha pogut comparar és de 8.652 assistents: s'hi van contagiar 466 persones, 269 més que el grup de control que no va anar als concerts (representa més del doble, un 136%). En el cas del Vida es dona la circumstància que ja es detecta des del primer dia un percentatge més alt de contagis entre el grup que va anar al festival respecte al grup de fora, de manera que indica que els cribatges no van funcionar bé i no només van generar llargues cues i indignació el primer dia, sinó que van entrar-hi positius. "Ningú va entrar sense el test d'antígens negatiu", assegura Poveda. "El cribratge va ser exhaustiu, per això hi va haver cues", assegura, cosa que planteja la fiabilitat dels testos amb la variant delta. El festival va anunciar que havia detectat 51 positius en les 27.200 proves d'antígens fetes.

El Canet Rock va acollir en un sol dia 21.000 persones, van fer 20.763 tests i es van detectar 152 positius, que no van entrar al festival. Mil persones van demanar el retorn de l'entrada per ser positius o contactes. En aquest festival, el 3 de juliol, la comparativa de Salut es fa amb un grup de 16.466 persones. Al grup de control que no assisteix al festival hi ha 524 positius, mentre que entre el públic es contagien 956 persones (és a dir, 82% d'infectats més a dins que al carrer). El contagi és del 5,8% dels assistents. En aquest cas, els cribatges van funcionar i no es dona el pic de casos fins al quart i cinquè dia després del concert. Va passar el mateix al Festival Cruïlla.

El Cruïlla, però, va ser el més qüestionat perquè es va celebrar ja en plena cinquena onada, del 8 al 10 de juliol. Durant les tres jornades es van fer 46.199 tests d'antígens, amb 285 positius que van girar cua. Hi van assistir 50.000 persones (40.000 persones diferents, perquè algunes tenien abonament). En l'estudi que ha fet Salut, es comparen 24.452 persones dels dos grups i hi ha 857 contagiats al festival, en relació als 571 del grup de control; això suposa un 3,5% de contagiats, i és el que menys impacte de contagis va tenir dels tres festivals. Per això els organitzadors el van tancar amb la sensació "d'èxit total" que ara es veu tocada per aquests resultats.

stats