Cinema
Cultura 23/01/2018

Rússia suspèn la projecció d'una comèdia britànica sobre la mort de Stalin

La pel·lícula 'The death of Stalin' és una sàtira política dirigida per Armando Iannucci

Ara
2 min
Stalin en una imatge d'arxiu

BarcelonaRússia ha suspès aquest dimarts la projecció de la pel·lícula britànica 'The death of Stalin'. El film és una sàtira política que ha sigut criticada per personalitats de la cultura de Rússia perquè es burla del passat soviètic del país. El ministeri de Cultura rus ha informat que la retiraven aquest dimarts quan ha enviat una nota a la distribuïdora Volga. També ha explicat que una pel·lícula pot ser retirada de la projecció en cas que inclogui informació prohibida per la legislació. D'altra banda, la distribuïdora Volga ha concretat que el ministeri va donar el permís per projectar la pel·lícula, però que van canviar d'idea quan van rebre nombroses mostres de rebuig.

La pel·lícula, que s'havia d'estrenar el 25 de gener, està dirigida pel britànic Armando Iannucci i aborda amb humor les lluites de poder que van seguir la mort de Stalin l'any 1953. Ianucci ha assegurat que la pel·lícula no pretén ser un document històric i admet que els diàlegs entre els dirigents soviètics eren fruït de la seva fantasia. El cartell del film presenta un fons totalment roig on apareixen dues persones tibant el bigoti de Stalin, que està coronat amb un barret militar que porta una estrella roja.

Crítiques a la projecció de la pel·lícula

Destacats membres del consell adscrit al ministeri de Cultura, entre els quals figura el cineasta Nikita Mijalkov, van rebutjar la projecció de la pel·lícula després d'haver assistit a la preestrena. Segons el consell, la pel·lícula inclou material que pot ser catalogat d'extremista. Afegeix que la comèdia és "una calumnia contra la història de l'URSS" i que embruta la memòria dels ciutadans soviètics que van derrotar el feixisme.

La pel·lícula s'havia d'estrenar pels voltants de la data del 75è aniversari de la victòria a la batalla de Stalingrad, que va finalitzar el 2 de febrer del 1943. És per aquest motiu que el govern rus va demanar un endarreriment de la projecció del film. Concretament, Pável Pozhigailo va dir: "'The death of Stalin' insulta els nostres símbols històrics: l'himne soviètic, les ordres i les medalles". El comitè de Cultura de la Duma va corroborar aquestes paraules i va demanar posposar la pel·lícula, que va qualificar de "fastigosa". D'altra banda, el Partit Comunista de Rússia va qualificar la pel·lícula de "provocació".

stats