Sant Jordi 2012
Cultura 20/04/2012

Un 61% dels catalans es declaren lectors de llibres, un 3% més que l'any passat

Pel que fa a la llengua de lectura, més d'una quarta part llegeix en català davant un 68% que ho fa en castellà, si bé els catalanoparlants fan un consum bilingüe (un 50% en cada llengua), mentre que els castellanoparlants ho fan majoritàriament en castellà (gairebé un 90%)

Ara / Efe
2 min

BarcelonaEl nombre de lectors de llibres a Catalunya ha augmentat un 3% en l'últim any i s'ha situat en 3,9 milions, que representa el 61% dels catalans, si bé 2,5 milions no llegeixen mai, segons dades de la Cambra del Llibre de Catalunya.

Aquestes xifres formen part de l'últim baròmetre realitzat per la Fundació d'Audiències de la Comunicació i la Cultura (FUNDACC), donat a conèixer avui, poc abans de la Diada de Sant Jordi, la tradicional jornada de llibres, i posa de manifest que si bé el nombre de lectors ha augmentat, el percentatge encara és lluny del 71% de la mitjana europea.

Els llibres, el segon producte de consum cultural del país

L'estudi, realitzat a partir de 24.000 entrevistes, constata que els llibres segueixen sent el segon producte de consum cultural, només superat per la música (93%).

Quant a la llengua, més d'una quarta part llegeix en català, davant un 68% que ho fa en castellà, si bé els catalanoparlants fan un consum bilingüe (un 50% en cada llengua), mentre que els castellanoparlants ho fan majoritàriament en castellà (gairebé un 90%).

Sobre l'origen de l'últim llibre llegit, un 40,9% diu que és comprat, un percentatge lleugerament descendent respecte a anys enrere; un 10%, que és regalat; un 7,7% diu que és prestat –un percentatge un 7,7% menor que el 2010–, i un 45% contesta que prové d'internet –ha passat de 42.000 a 63.000, un 45% més. En aquesta última xifra, assenyala el gerent de FUNDACC, Joan Sabaté, figurarien els lectors que descarreguen de manera il·legal els llibres per internet.

Quant al canal de venda, la llibreria segueix sent el lloc predilecte (78%), seguit de les grans superfícies i les cadenes de llibreries (16%).

Els catalans han llegit una mitjana de 4,1 llibres i també han crescut tant els lectors amb menys freqüència lectora (1-3 llibres; un 4% més de lectors), com els de lectura més freqüent (més de 4 llibres a l'any; un 3% més de lectors).

L'hegemonia de la novel·la

La novel·la segueix sent hegemònica entre els lectors, ja que 6 de cada 10 llibres llegits el 2011 van ser d'aquest gènere.

La Fundació ha informat, a més, del rànquing de vendes en l'última setmana a partir de la informació recollida a 221 establiments de tot Catalunya, que inclou 90 llibreries i cadenes de llibreries, 32 grans magatzems i 53 hipermercats.

stats