Música
Cultura 20/02/2012

'Un secret que t'havia de dir', el nou videoclip dels Brams

Joan Lluís Bozzo posa imatges a la cançó del grup de Berga. Els protagonistes són els actors Biel Duran i Marc Pujol

Ara
2 min

BarcelonaL'ARA estrena el nou videoclip dels Brams, de la cançó 'Un secret que t'havia de dir', dirigit per Joan Lluís Bozzo i protagonitzat per Biel Duran i Marc Pujol. Francesc Ribera, 'Titot', cantant del Brams i autor de la lletra de la cançó, va ser prou audaç per demanar a Bozzo, un home de teatre, si el volia dirigir.

"Vaig tenir la sort que ell no havia treballat mai en el món del videoclip, i això el va motivar", explica Ribera, que va pensar en Bozzo després de coincidir amb ell en una representació del musical 'Cop de rock', en què sona una peça dels Brams. Una vegada acceptat el repte, Bozzo va tenir total llibertat per triar l'equip artístic i per posar imatges a una història basada en fets reals i ambientada al nord de Bòsnia el 1993, durant la guerra dels Balcans.

El videoclip funciona com un curtmetratge que il·lustra la lletra de la cançó, però sense reflectir explícitament el que s'hi explica. 'Un secret que t'havia de dir', inclosa al disc 'Oferta de diàleg' (Música Global, 2011), és una història sobre un serbi (interpretat per Marc Pujol) i un bosnià (Biel Duran) que viuen en pobles veïns. Durant el conflicte bèl·lic tots dos s'ajuden mútuament a sobreviure desafiant la lògica de l'enfrontament i la fidelitat al bàndol.

L'origen de la cançó és una experiència real que un bosnià va explicar a Ribera a Bòsnia, l'any 2010. "A la guerra, quan la raó desapareix –diu Ribera–, actituds com la d'aquests homes són un lligam amb la vida. Quan vaig conèixer aquesta història vaig demanar permís per-ne fer una cançó, i me'l van donar amb la condició de canviar els noms dels protagonistes".

Per reproduir l'escenari del conflicte, el rodatge del videoclip es va fer a les antigues colònies industrials del Llobregat de Cal Vidal i Cal Rosal, a finals de gener. La cançó també sonarà en el concert que els Brams faran a Alfés (el Segrià) el 25 de febrer.

stats