Cultura 07/08/2021

James Gunn, director d''El escuadrón suicida': "Semblava que la meva carrera s'havia acabat"

Dave Itzkoff
4 min
James Gunn donant indicacions a Idris Elba durant el rodatge d''El escuadrón suicida'

Nova YorkUn dia de juliol del 2018 el director James Gunn (Guardians de la galàxia) es va adonar que s’havia converit en tendència a Twitter, i no per una bona raó: havien tornat a la llum uns tuits incendiaris que havia fet vuit anys abans amb bromes cruels sobre l’Holocaust, l’11-S, la sida, la pedofilília i les violacions. Enmig de la polèmica, Disney, el propietari de Marvel, el va despatxar de la tercera entrega de Guardians de la galàxia que tenia en projecte. James Gunn va demanar disculpes públicament, el repartiment de la pel·lícula va reclamar que tornés, i va ser readmès el març del 2019. Durant els mesos que va estar fora de la pel·lícula, Gunn va reflexionar sobre ell mateix i va treballar en una oportunitat inesperada, ja que Warner Bros el va fitxar per escriure i dirigir una pel·lícula en el seu propi univers de superherois dels còmics DC: El escuadrón suicida es va estrenar divendres als cinemes i a HBO Max.

Com es va assabentar que l’havien despatxat de Marvel?

— M’ho va fer saber Kevin Feige [el president de Marvel Studios]. Vaig trucar al Kevin i li vaig preguntar: “És greu?” I em va dir: “No ho sé”. Em va sorprendre. Més tard em va trucar –ell mateix estava en xoc– i em va dir que ho havien decidit els de dalt. Va ser increïble. I durant un dia semblava que la meva carrera s’havia acabat.

Aquesta experiència l'ha fet ser més curós amb el que diu?

— Sí i no. Ara tinc més en compte els sentiments de la gent. N’havia parlat molt abans que els tuits tornessin a la llum, m’havia tancat a les coses que jo pensava que eren sensibleres perquè no volia ser vulnerable.

Quan es va començar a adonar que no estava en una situació tan desesperada? ¿El suport públic dels actors de Guardians va marcar un punt d'inflexió?

— No entens la immensitat de tot plegat fins que no ets al mig. Un home com jo, que creu que ha fet la majoria de les coses per si mateix, no s’espera tenir les espatlles cobertes. Tinc dificultats per rebre l’afecte dels altres, i tenir a tothom al meu voltant va ser una revelació. Em vaig sentir realitzat i estimat d’una manera que no havia sentit mai de la vida.

Sobre El escuadrón suicida, ¿fins a quin punt les seves possibilitats estaven definides per l’anterior film?

— En absolut, volia que la pel·lícula fos completament meva. Quan me la van encarregar, em vaig mirar la del David per primera vegada i els vaig preguntar als de Warner Bros què n’havia de guardar, i em van contestar que res. 

A la pel·lícula anterior hi havia unes quantes estrelles que no han tornat. ¿Es va plantejar recuperar Jared Leto com a Joker o Will Smith com a Deadshot?

— El Joker, no, simplement perquè crec que no seria útil en aquest tipus de situacions bèl·liques. Pel que fa al Will, tenia moltes ganes de treballar amb l’Idris Elba. El escuadrón suicida és una pel·lícula coral, però si hi ha un protagonista, és l’Idris. Aquest paio era el capitost dels supermalvats, perquè va fer caure Superman del cel, i al començament de la meva pel·lícula el veiem reduït a una persona que es dedica arrencar xiclets de terra. No en vol saber absolutament res, de l’Esquadró Suïcida, ha acceptat que aquesta és la seva vida. I crec que aquest personatge només el pot fer Idris Elba.

¿Li va agradar especialment recuperar Viola Davis com a Amanda Waller i deixant que s’embrutés les mans tant com alguns dels superherois?

— No dubta gens a l'hora de fer-ho. És la persona més dolça del món i quan es posa dins la pell de Waller fa por. Quan és al plató i es produeix aquest gir, tinc literalment por d’entrar al set i fer-li una anotació per la mirada que té als ulls. És increïblement intimidadora.

Què passa si, després d’un any de pandèmia, el gran públic no està preparat per una pel·lícula amb tanta mort i destrucció?

— De fet, crec que l’emoció i l’humor ajuden a rebaixar els aspectes més durs de la pel·lícula. Crec que per ara és perfecta. Només és qüestió de veure què farem amb el covid i d'estar segurs. Fast & Furious 9 va anar molt bé, així que espero que la gent tingui ganes de veure El escuadrón suicida

Vostè és el primer director que ha fet pel·lícules tant per a Marvel com per a DC. ¿Veu grans diferències en la manera com l’una i l’altra aborden les seves franquícies?

— Sí, però no tantes com probablement la gent pensa. Sí que vaig tenir més problemes perquè era la primera vegada que feia una pel·lícula tan gran i vaig aprendre sobre la marxa que funciona tallant coses que sobren.

Va començar en el cinema de baix pressupost. ¿Creu que tornarà a fer alguna pel·lícula més petita?

— Francament, m’encanten les joguines, les explosions i les càmeres. M’encanta poder treballar en gran. Si tingués un projecte més petit i íntim que volgués fer, sens dubte el faria. Ara mateix, només vull fer la migdiada, però encara tinc una altra pel·lícula important per fer, Guardians de la galàxia 3. Friso per tornar a veure la colla de Marvel: aquesta gent són la meva família. És molt diferent de la gent de Twitter. Tothom és molt millor.

Copyright The New York Times

stats