Cultura 04/10/2016

S'endarrereixen els Premios Nacionales pel tancament de pressupostos

Els ministeris de Cultura i Hisenda asseguren que es desbloquejaran "en breu" premis com el Cervantes i el Velázquez

Laura Serra
2 min
Fernando del Paso rep el Cervantes / REUTERS

BarcelonaEl tancament de pressupostos que va fer el Ministeri d’Hisenda al juliol per complir amb l’objectiu de dèficit imposat per Brussel·les ha comportat que "s’endarrereixi" l’entrega de la trentena de Premios Nacionales de totes les àrees, inclosos el premi Velázquez i el Cervantes, segons ha confirmat el Ministeri de Cultura a l’ARA. Fonts del mateix departament i del d’Hisenda neguen, però, que perillin els guardons, com ha avançat el vespre El País, sinó que afirmen que es tracta d’una qüestió de tràmit que se solucionarà "en breu".

Els premis suposen una despesa de 900.000 euros que, amb les noves condicions, necessàriament s’ha d’aprovar via acord del consell de Ministres perquè crei una excepció a l’ordre d’Hisenda de tancar caixa. Com que "els Premios Nacionales són una prioritat", diuen fonts de Cultura, es va procurar que la decisió passés pel Consell de Ministres fa unes setmanes. Però el cert és que no ha estat així, “per l’agenda del Consell”, diuen. Per tant, admeten que "s’endarrereix el veredicte, però no se suspenen els Premios".

Els dos ministeris afirmen que des d’un inici estaven d’acord en aixecar el veda pels Premios Nacionales. Com a demostració, expliquen que s’havien convocat les reunions dels jurats –que es troben cada any entre finals de setembre i principis d’octubre– per la "confiança" que tot estaria resolt a principis d’aquest mes. Un membre d’un jurat confirmava ahir a l’ARA que se’ls va comunicar per mail que es posposava 'sine die' la reunió amb l’argument de la interinitat del govern espanyol, no pas l’econòmic, però que no els van posar en dubte que s’entreguessin els premis.

stats