08/04/2016

Sexe, drogues i Pilarín Bayés

3 min
Pilarín Bayés i Òscar Dalmau van presentar l’Abcdari a l’Escola IPSI de Barcelona.

BarcelonaAsseguts en dues cadiretes d’alumnes de P3, Òscar Dalmau i Pilarín Bayés repassen l’abecedari. A d’adulteri. B de bollera. C de cocaïna. D de decapitació. E d’eutanàsia. F de fel·lació. H d’halitosi. I d’incest. Aquest és l’Abcdari per a adults (Bridge) que acaben de publicar el periodista i la il·lustradora, una parella tan exòtica com el resultat que n’ha sortit: una paròdia dels llibres il·lustrats infantils que serveixen als nens i nenes per aprendre l’abecedari. Dalmau, que té una extensa col·lecció d’àlbums dels anys 50 i 60, va pensar a utilitzar-ne l’estructura i els animalons que solen il·lustrar-los però pervertir-ne el contingut amb conceptes negatius o tabú. Perquè el joc funcionés, necessitava tant sí com no que les il·lustracions les fes algú que el lector relacionés inequívocament amb l’univers infantil. I aquesta havia de ser “la number one ”, diu Dalmau, que confessa la seva “predilecció per les patums sàvies i veteranes d’aquest país”.

Per convèncer Pilarín Bayés, li va dir: “Hem sigut tantes les generacions que hem crescut amb els teus llibres i ara estem orfes, que crec que n’has de fer un per a més grans de 18 anys”. A punt de fer-ne 75, a l’enèrgica i prolífica il·lustradora li va entusiasmar la idea de treballar amb “un mite de la modernitat” com Dalmau i amb un segell jove com Bridge. Ara bé, el contingut era, si més no, delicat. “Em feia angúnia que fos irrespectuós. Jo he fet llibres de catecisme, he il·lustrat la Bíblia per a nens, col·laboro a Catalunya Cristiana, i amb molt convenciment. Aquest món pietós és el meu de veritat”, explica. Per això, demanar-li que dibuixés com El porc Pasqual paga la propina a la pantera puta (la frase que serveix per practicar la P) o com L’schnauzer Serafí sodomitza un santbernat simpàtic (la S) era estrany, fins i tot per a l’autor. “Jo no volia que se sentís incòmoda”, insisteix Dalmau. I, de fet, sense les paraules del diccionari, els dibuixos serien força càndids. “És la vostra ment perversa d’adults la que fa que prenguin una altra dimensió”, diu el periodista. Bé, excepte la il·lustració de la zoofília amb la zebra. “El sexe, drogues i rock’n’roll fa certa impressió de dibuixar”, admet l’artista.

Els ingredients d’un ‘bestseller’

Però la Pilarín ho va entomar com “un repte i una trapelleria molt estimulant”. També admet que tenia ganes “de veure la reacció de la gent” en abandonar el terreny tòpic de la il·lustració infantil: “Jo no sóc monja ni bisbe”, justifica. Li feia cert vertigen l’oportunitat de “participar en un projecte diferent”. I això que el marcador d’expertesa en fer llibres està al seu favor: la dibuixant ha publicat 930 títols (a banda de revistes, quadres, col·laboracions, etcètera) i Dalmau debuta amb aquest Abcdari, que uneix les seves dues facetes més conegudes i freqüents, les lletres i paraules que descobreix a El gran dictat de TV3 i els esquetxos d’humor que posa en pràctica a La competència de RAC1. També hi ha imprès la seva fal·lera per l’estètica retro, de la mà del dissenyador Jordi Duró. El llibre fins i tot té la mida d’un EP.

El guionista, presentador i DJ ocasional perjura que mai escriurà una novel·la, però, en canvi, tenia ganes d’escriure “un llibre que tingués tots els ingredients d’un bestseller I això ho ha aconseguit. Fins i tot hi ha alguna parafília que desconeixia: algú sap què és l’urolàgnia?

stats