Música
Cultura 21/06/2021

Sílvia Pérez Cruz triomfa als premis Alícia

L''Acadèmia Catalana de la Música també guardona Albert Guinovart, Marco Mezquida i Rita Payés

2 min
Sílvia Pérez durant un concert al Teatre Lliure l'any 2020.

BarcelonaSílvía Pérez Cruz és una les triomfadores dels premis Alícia, els guardons que lliura l'Acadèmia Catalana de la Música. L'artista de Palafrugell ha estat reconeguda amb dos premis: a la interpretació i a la internacionalització. El pianista marco Mezquida, còmplice de Pérez Cruz tant a duo com en la banda de la gira del disc Farsa, també ha guanyat un premi Alícia, el de la millor producció discogràfica per al disc Talismán, un nou exemple de la imparable trajectòria del músic menorquí.

Els acadèmics també han premiat Albert Guinovart, millor autoria per l'obra per a quintet de metall i piano Les aventures de Monsieur Jules. La cantant i trombonista Rita Payés s'ha endut l'Alicia al talent emergent, un guardó que fa justícia precisament a tot el talent desplegat al disc Como la piel, compartit amb la seva mare, la guitarrista Elisabeth Roma. La Sant Andreu Jazz Band, de la qual va formar part Payés, ha estat reconeguda amb el premi al projecte educatiu. La percussionista Núria Andorrà s'ha endut l'Alícia a la interdisciplina per l'espectacle Constel·lacions, comunió d'improvisació musical i circ.

Les circumstàncies pandèmiques són evidents en dos premis d'aquesta edició. Per una banda, el guardó al millor directe ha sigut per a l'assaig clínic que es va fer al desembre del 2020 a la Sala Apolo, un concert per a 500 persones sense distància social però amb test d'antígens previ; va ser l'estudi que després va permetre fer el concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi i que al juliol avala l'organització de festivals a peu dret com el Vida, el Canet Rock i el Cruïlla. Per altra banda, els efectes de la pandèmia en la professió cultural han fet més necessaris que mai projectes com Actua, Ayuda, Alimenta, que porta un any repartint aliment als treballadors del sector cultural; s'ha endut el premi al projecte social.

Els premis Alícia també han inclòs el guardó a Àngel Casas com a periodista musical, i el premi a la trajectòria per a Maria del Mar Bonet, que es va donar a conèixer la setmana passada. Els premis Alícia s’entreguen anualment a projectes o propostes que destaquin per la seva excel·lència i fomentin els valors creatius, artístics, culturals i socials de la música. Els finalistes i guanyadors dels premis són escollits pels acadèmics i les 40 entitats que formen l’Acadèmia Catalana de la Música mitjançant votacions.

Els premis Alícia 2021

Premi a l'autoria

Albert Guinovart, per Les aventures de Monsieur Jules

Premi a la interpretació

Sílvia Pérez Cruz

Premi a la internacionalització

Sílvia Pérez Cruz

Premi a la interdisciplina

Núria Andorrà, per l'espectacle Constel·lacions

Premi al talent emergent

Rita Payés

Premi a la producció discogràfica

Talismán, de Marco Mezquida

Premi al directe

Concert-assaig clínic a la Sala Apolo

Premi al projecte social

Actúa, Ayuda, Alimenta, un projecte de suport als professionals del sector cultural

Premi al projecte educatiu

Sant Andreu Jazz Band

Premi al periodisme musical

Àngel Casas

Premi trajectòria

Maria del Mar Bonet

stats