Cultura 13/04/2021

Surt a la llum un vídeo inèdit de John Lennon i Yoko Ono cantant el 'Give peace a chance'

És la primera gravació que es coneix del tema, rodada a les Bahames sis dies abans del clip oficial

Ara
2 min
Yoko Ono i John Lennon

BarcelonaUn vídeo inèdit de l'himne pacifista Give peace a chance gravat per John Lennon i Yoko Ono a les Bahames, uns dies abans de la popular versió rodada a Mont-real, ha estat publicat aquest dimarts per Universal com a avançament de la caixa John Lennon / Plastic Ono Band - The Ultimate Collection, que veurà la llum el 23 d'abril. Es tracta del primer enregistrament que es coneix de la cançó, una mena d'assaig fet sis dies abans de les escenes oficials, que van ser al llit de l'hotel Queen Elizabeth a Mont-real el 31 de maig de 1969.

Give peace a chance va ser publicada un dia després i el seu origen prové del març d'aquell mateix any, quan a Amsterdam els seus dos protagonistes es van deixar retratar per primera vegada entre els llençols com a protesta contra la guerra del Vietnam. Quan un periodista els va preguntar per què ho feien, el britànic va respondre: "El que estem fent és donar-li una oportunitat a la pau", i aquella frase espontània va servir d'inspiració per compondre aquest mític tema. Tot i que l'autoria oficial és de Lennon i McCartney, Lennon va revelar després que l'havien compost ell i Yoko Ono i que ella hauria de constar com a coautora.

Quan al maig la parella va intentar repetir la imatge enllitats en un hotel de Nova York, els EUA van denegar l'entrada al país al compositor d'Imagine arran d'una condemna de possessió de cànnabis del 1968. Per això van anar a les Bahames, però van trobar que hi feia massa calor i van volar a Toronto, i des d'allà a Mont-real, per estar més a prop de la ciutat dels gratacels, de la premsa americana i, per tant, de l'atenció de l'aleshores president del país, Richard Nixon.

"És el millor que he fet"

Amb el vídeo que es fa públic ara, la discogràfica intenta promocionar la revisió del no menys mític àlbum John Lennon / Plastic Ono Band, que el desembre del 2020 va complir 50 anys. "És el millor que he fet", va arribar a dir Lennon d'aquell disc, que torna al mercat en format de luxe com una caixa de vuit discos que inclouen Give peace a chance, amb demos i peces descartades. Amb la producció de Phil Spector, John Lennon / Plastic Ono Band va prendre el relleu als tres discos experimentals que Lennon havia gravat prèviament amb Ono i el directe Live Peace in Toronto 1969, en el qual es va incloure per primera vegada Give peace a chance. Va ser el seu primer treball en solitari després de la separació dels Beatles, anunciada uns mesos abans.

En la presentació online, el dia 24, hi participaran Yoko Ono i el seu fill Sean Ono Lennon, així com l'artista i baixista original de la Plastic Ono Band, Klauss Voorman; l'amic, assistent personal de la parella i fotògraf autor de la portada del disc, Dan Richter, i l'enginyer Paul Hicks.

stats