Patrimoni
Cultura 14/08/2012

Tarragona recupera les restes del primer port romà de la ciutat

Els Jardins del Vapor acullen una font ornamental que formava part de l'antiga façana marítima de Tàrraco

Ara / Acn
1 min
Detalls de les restes del primer port romà de Tàrraco

TarragonaLa ciutat de Tarragona ha obert al públic els Jardins del Vapor, un espai arqueològic ubicat al costat de les Cent Escales que acull les restes del primer port romà de la ciutat, que data de la segona meitat del segle II aC. El projecte urbanístic i arqueològic ha posat al descobert una font monumental que formava part de l'antiga façana marítima de Tàrraco i també ha permès constatar la presència d'un moll o espigó. Durant les properes setmanes s'hi instal·laran panells informatius que, en format tàctil, permetran que els visitants descobreixin un dels espais amb més història de Tarragona. L'obra ha tingut un cost de 400.000 euros i ha estat finançada pel fons de l'1% cultural del ministeri de Foment.

Antiga façana marítima

Els Jardins del Vapor ocupen un dels espais amb més història de la ciutat. Es tracta d'una antiga platja utilitzada com a rada per l'assentament ibèric, ja existent al segle V aC i precedent a la ciutat romana. Amb l'arribada dels romans l'any 218 aC i la creació del nucli urbà de Tàrraco, a partir del segle II aC aquest espai va esdevenir el primer port romà de la ciutat durant la segona meitat d'aquest segle.

Entre l'últim terç del segle I dC i el principi del segle II dC, es va dur a terme una important remodelació urbanística de la zona ocupada per l'antic port. Aquesta reestructuració ja va ser iniciada en l'època de l'emperador August amb la construcció del teatre, i va concloure amb la construcció del nou port flavi durant la segona meitat del segle I dC.

stats