Cultura 06/09/2016

El Teatre Arnau, un teatre infantil?

L'Icub té sobre la taula el projecte de crear-hi un espai familiar, tot i que hi ha un procés participatiu obert, cosa que ha indignat la plataforma Recuperem el Teatre Arnau

Ara
3 min
L’edifici del Teatre Arnau està situat al número 60 de l’avinguda del Paral·lel.

BarcelonaL'Ajuntament de Barcelona té sobre la taula el projecte de convertir el Teatre Arnau del Paral·lel de Barcelona en un teatre exclusivament infantil, amb butaques a mida, lavabos accessibles per a nens i un bar amb mobiliari i productes infantils, segons ha publicat 'La Vanguardia'.

La plataforma Recuperem el Teatre Arnau, que batalla perquè es conservi com un equipament cultural viu i perquè s'hi facin activitats escèniques veïnals, ha lamentat que hagi aparegut aquest projecte que creuen que el tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Collboni, ha "impulsat a l'ombra".

A l'abril es va aprovar fer un procés participatiu per decidir a què convé destinar aquest espai. Al maig es va obrir aquest procés, però Recuperem el Teatre Arnau lamenta que aparegui aquesta proposta teledirigida des dels despatxos de l'Icub. "Entenem que és una contradicció que l'Icub estigui treballant un projecte propi per al Teatre Arnau, al mateix temps que s'inicia un procés participatiu. A més, cal destacar l'opacitat des de la qual s'ha generat la iniciativa, ja que no s'ha informat cap de les parts participants en el procés participatiu iniciat al mes d'abril", han afirmat en un comunicat.

Ada Colau ha confirmat al matí que aquest és un dels projectes possibles, i l'Ajuntament ha detallat a l'ARA que tot just s'està començant el procés de debat amb els diversos implicats i que hi haurà diferents propostes possibles. La plataforma Recuperem el Teatre Arnau "no acceptarà un projecte imposat que no respecti el treball realitzat, la voluntat del territori, les necessitats del sector i que no es defineixi des de la participació", han anunciat.

El tinent d'alcalde d'Empresa, Cultura i Innovació de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat que el projecte és una "proposta més" que compta amb el suport del govern municipal però que serà sotmesa al procés participatiu. Collboni entén que tenen "tota la legitimitat" per plantejar-la i la circumscriu a la voluntat de crear nous públics. "A nosaltres ens sembla una proposta interessant que també sotmetrem al procés participatiu, però al final qui pren decisions en democràcia són els governs, que també són els que fan els pressupostos", ha afirmat. El tinent d'alcalde ha respost així al comunicat de la Plataforma Recuperem el Teatre Arnau.

Què s'ha de fer amb l'Arnau?

El debat a l'entorn del Teatre Arnau fa anys que s'allarga. L'edifici va ser construït els primers anys del segle XX, hi va debutar la cupletista Raquel Meller i s'hi va estrenar la cançó 'El relicario', de José Padilla. Des del 2000 està tancat i des del 2011 és propietat de l'Ajuntament de Barcelona. El teatre està en estat ruïnós i necessita una rehabilitació. Aquest estiu s'hi ha fet una intervenció de 50.000 euros per evitar desperfectes més grans i d'aquí n'ha de sorgir el veredicte del cost de les obres.

El Teatre Arnau: d'oblidat a disputatCom a emblema del Paral·lel n'hi ha que defensen que ha de ser un espai de record de la glòria d'aquesta avinguda. L'Institut del Teatre proposa ubicar-hi el Museu d'Arts Escèniques (MAE) i els veïns volen que el barri en gaudeixi. Segons el projecte que ha fet públic 'La Vanguardia', l'Arnau 'kids' també estrenyeria la relació del Teatre Arnau amb el barri i el convertiria en el teatre dels col·legis del districte, on les escoles podran representar festivals de fi de curs i desenvolupar activitats relacionades amb les arts escèniques.

stats