Estrenes de teatre
Cultura Teatre 06/10/2022

10 espectacles imprescindibles del Temporada Alta 2022

El festival gironí arrenca amb grans noms com Pere Arquillué, Romeo Castellucci, Angélica Liddell i Joan Carreras

3 min
Ritter, Dene, Voss

BarcelonaEl Temporada Alta arrenca aquest divendres, 7 d'octubre, amb una programació explosiva per combatre el pessimisme. En total el festival gironí acollirà 107 espectacles, 70 dels quals són d'autoria catalana i 17 són produccions internacionals. D'entre l'àmplia i eclèctica programació hem triat 10 espectacles que no us podeu perdre de l'edició d'enguany.

1.
'L'adversari'

Emmanuel Carrère - Julio Manrique. Pere Arquillué i Carles Martínez. 7, 8 i 9 d'octubre al Teatre Municipal de Girona

L'adversari

El Temporada Alta ha encarregat l'espectacle inaugural al trio que acaba de guanyar un Max per l'adaptació de Carrer Robadors: Cristina Genebat, Marc Artigau i Julio Manrique. Junts han adaptat la novel·la d'Emmanuel Carrère sobre el duel entre el mateix escriptor i Jean-Claude Romand, un home que havia mentit tota la seva vida i que quan es va destapar la veritat va matar tota la seva família.

2.
'Caridad'

Angélica Liddell. 8 i 9 d'octubre a El Canal de Salt

'Caridad'

Angélica Liddell és una de les creadores més extremes i radicals de l'escena contemporània. A Caridad l'artista figuerenca s'envolta d'un cor de laringectomitzats per explorar la capacitat de compassió del públic i per reivindicar que l'art se situï per sobre de tot, també per sobre de la llei.

3.
'Ritter, Dene, Voss'

Thomas Bernhard - Krystian Lupa. A. Mandat, M. Hajewska-Krzysztofik i P. Skiba. 18 d'octubre al Teatre Romea de Barcelona

Ritter, Dene, Voss

Ritter, Dene, Vos és un dels grans espectacles de Krystian Lupa i tot i que ha passat en dues ocasions pel Temporada Alta fins ara no s'havia pogut veure a Barcelona. El muntatge, convertit en tot un fenomen, ressegueix el lent descens cap a l’abisme de la bogeria durant un llarg sopar familiar.

4.
'Confessions de sant Agustí'

Joan Carreras. 21 i 23 d'octubre a la catedral de Girona

Joan Carreras

Fa uns anys el director del Temporada Alta, Salvador Sunyer, va veure com l'actor Gérard Depardieu recitava les Confessions de sant Agustí a la catedral de Notre-Dame de París. Sunyer porta ara aquella idea amb l'actor Joan Carreras al capdavant a la catedral de Girona. L'adaptació del text, que és una baixada als inferns i un atac a la moral d'aquell temps, ha anat a càrrec de l'escriptor Raül Garrigasait.

5.
'Petróleo'

Piel de Lava. Elisa Carricajo, Valeria Correa, Pilar Gamboa i Laura Paredes. 4 i 5 de novembre al Teatre de Salt

Petroleo

Piel de Lava és una de les companyies argentines de més prestigi, sobretot per l'habilitat de les seves intèrprets a l'hora de posar-se a la pell de personatges masculins. En el seu cinquè espectacle exploren el dia a dia d'un grup d'homes que viuen en un tràiler a tocar d'una plataforma petroliera, a la Patagònia. A través d'ells, Piel de Lava indaga sobre la construcció del gènere i els estereotips.

6.
'Amore'

Emilia Romagna Teatro - Pippo Delbono. 5 de novembre al Teatre Municipal de Girona

Amore

Després de fer un cant a l'alegria amb La gioia, Pippo Delbono torna als escenaris amb una peça musical i lírica sobre l'amor. El creador italià construeix un viatge poètic per els diferents vessants de l'amor, i ho fa amb el fado portuguès com a fil conductor de l'espectacle. Amore és un muntatge ple d'imatges vibrants amb les paraules de grans poetes històrics de Portugal.

7.
'Flors i viatges'

Cabosanroque. Del 10 al 20 de novembre al Teatre Municipal de Girona.

Flors i viatges

Cabosanroque transforma les paraules de Mercè Rodoreda a Viatges i flors en un bosc immersiu ple de sonoritats. La instal·lació del duet artístic reflexiona sobre la guerra i les seves conseqüències i sobre com el pas del temps i el trauma influeixen en la memòria. Ho fa amb testimonis de dones i de nens que van viure la Segona Guerra Mundial recollides per la premi Nobel de literatura Svetlana Aleksiévitx.

8.
'Il Terzo Reich (El Tercer Reich)'

Romeo Castellucci. Gloria Dorliguzzo. 18 i 19 de novembre al Centre Cultural La Mercè

The Third Reich

L'any passat Romeo Castellucci va retratar la violència policial a Bros, i aquest any el creador italià ha posat el focus en la sobreinformació i la falta de crítica en la comunicació contemporània. Ho fa amb una màquina que dispara paraules sense parar mentre la ballarina i coreògrafa Gloria Dorliguzzo es mou en una performance agressiva i implacable.

9.
'Sondheim x Sondheim. Que passin els pallassos'

Stephen Sondheim - Mario Gas. 9 i 10 de desembre al Teatre Municipal de Girona

Stephen Sondheim

Catalunya té una llarguíssima història escènica amb Stephen Sondheim, un dels grans creadors del teatre musical contemporani. Per commemorar-lo, el director Mario Gas ha muntat una gran festa amb convidats com Vicky Peña, Jordi Boixaderas, Àngel Llàcer i Teresa Vallicrosa. Tots ells interpretaran les peces més mítiques de Sondheim en una nit imperdible per als amants del geni musical nord-americà.

10.
'Instruccions per fer-se feixista'

Michela Murgia - Mercè Arànega - Miquel Gorriz. 10 de desembre al Teatre de Salt

Mercè Arànega

Michela Murgia va revolucionar el panorama polític i literari italià el 2018 amb la publicació d'un assaig en què apuntava a la perillosa propagació dels populismes avui dia. Ara Mercè Arànega i Miquel Gorriz han convertit aquell text en un monòleg ple d'ironia que qüestiona les esquerdes del sistema democràtic i que denuncia l’actual onada de feixisme arreu d’Europa i a la resta del món.

stats