Estrena teatral
Cultura Teatre 11/02/2023

"Per alguna cosa la Bíblia és un 'bestseller'"

La Ludwig Band torna als escenaris amb un espectacle musical al Maldà

3 min
Un assaig de 'Sant Pere el Farsant'

BarcelonaEls membres del Col·lectiu Pedant a Missa i Repicant confessen que porten "fluixeta" l'educació religiosa, però que, en canvi, tenen "molt interioritzada" Jesucrist Superstar. La vida de Jesús, i sobretot l'últim tram abans de morir, és fonamental per al seu últim espectacle, Sant Pere el Farsant, que s'estrena aquest dimecres al Maldà. És el segon muntatge teatral del col·lectiu, que va estrenar-se el 2018 amb la comèdia musical Les aventures extraordinàries de Fiona Pereshtròikovitx. La companyia està formada pels músics de La Ludwig Band Gabriel Bosch, Roger Cassola, Quim Carandell, Andreu Galofré i Lluc Valverde i les actrius Cristina Colom, Louise Good i Laura Roig.

Sant Pere el Farsant és un espectacle musical sobre la vida d'un anarquista que recorda l'existència de Sant Pere. El jove conviu en la clandestinitat amb companys de cèl·lula fins que els enganxen i ha de posar en pràctica allò que ha predicat. Com en el cas dels 12 apòstols, hi ha un traïdor al grup i el líder diu al protagonista que el negarà tres vegades abans que canti el gall. "La Bíblia està plena d'històries emocionants, per alguna cosa és un bestseller. La utilitzem d'excusa per parlar de l'amistat, la traïció i el fet de sentir-se part o exclòs d’un grup", assenyala Quim Carandell.

A l'escenari del Maldà s'hi trobaran vuit intèrprets i una desena d'instruments, entre els quals hi ha bateria, guitarra elèctrica, saxo, flautes i un tambor. "Hem estat assajant en una capsa de mistos, això ens sembla el Camp Nou", bromeja Carandell sobre les dimensions de l'escenari, una de les sales de teatre de proximitat de Barcelona. Carandell i Valverde s'han encarregat de la direcció i la dramatúrgia de l'obra, molt lligada a la creació musical. "Vam començar amb les cançons, que són les peces fonamentals de l'obra. Després vam fer el text, que ens servia de ciment per a la història", diu Carandell. A escena els intèrprets són músics i actors alhora per donar vida a un espectacle "molt coral, on les fronteres de les dues arts es desdibuixen".

Reapareix la 'Guillermotta'

En paral·lel a Sant Pere el Farsant, el Maldà ha programat un dels espectacles musicals estrella del 2021: Guillermotta, el concert íntim en què Jordi Vidal es transforma en un alter ego de Guillermina Motta i canta les seves cançons. Guardonat amb el premi Butaca a millor espectacle musical de proximitat i amb dos premis de la Crítica, el muntatge està dirigit per Jordi Prat i Coll i compta amb Jordi Cornudella al piano. "Transitem per les Guillermines que ens ve de gust tocar. A l'escenari hi apareix la frívola, però sobretot la que sap tocar i esgarrapar aspectes de l’ànima humana que et reconforten", diu Prat i Coll. En faran quatre funcions, durant quatre diumenges, del 19 de febrer al 12 de març.

La Guillermotta ha fet gira per Catalunya abans de tornar a Barcelona. "Molta gent ve només sabent el Remena, nena i surt flipant. Són cançons molt boniques i senzilles, molt ben fetes", subratlla Cornudella. Qui també l'ha vist –tres vegades– és la mateixa Guillermina Motta. Abans d'estrenar el muntatge la companyia va fer-li saber que l'estaven preparant. "Va dir-nos que no feia vida social i va demanar-nos el repertori", explica Prat i Coll. El director explica que al principi era escèptica, però que al final va decidir veure'l i ara n'és fan. Fins i tot els ha donat permís per posar un segell al cartell que diu: "Espectacle aprovat per Guillermina Motta".

stats