Teatre

Eduard Farelo: "Arribar als cinquanta i no estar en crisi és complicat, no?"

El terraplanisme és el punt de partida de 'Conspiranoia', de Jordi Casanovas i Marc Angelet, que aterra a La Villarroel

3 min
David Vert, Àurea Márquez, Mia Esteve i Eduard Farelo a La Villarroel.

Barcelona"Els terraplanistes són gent més propera del que ens pensem", diu el dramaturg i director Jordi Casanovas. Tant ell com el dramaturg Marc Angelet veien les teories de la conspiració com un fenomen aliè, sobretot dels Estats Units, però van canviar d'opinió quan una amiga seva que treballa de mestra els va explicar un problema que havia tingut a l'escola: "Es veu que una tarda, després de fer una classe sobre els planetes i l'univers amb nens de sis anys, se li va acostar una mare i li va dir: «Heu parlat de planetes, però quan parlareu de l'opció alternativa?»". Sorpresos per aquesta anècdota, els dos dramaturgs van decidir escriure plegats una comèdia sobre una colla de quatre amics que s'han d'enfrontar a les creences terraplanistes d'una de les integrants del grup. Conspiranoia, protagonitzada per Eduard Farelo, Àurea Márquez, David Vert i Mia Esteve, aterra a La Villarroel del 19 d'abril al 2 de juny després de més de quaranta funcions en diversos teatres del país. L'ha dirigit el mateix Casanovas, que aquest mes també té Jauría en cartellera al Teatre Romea.

Per documentar-se, els dramaturgs van empassar-se congressos terraplanistes publicats al YouTube. "L'univers de la conspiració està molt al dia, existeixen canals digitals en què aquestes teories estan molt abonades –diu Angelet–. Buscàvem quines són les tècniques que es fan servir per desmuntar aquest tipus de discursos". "I també ens preguntàvem per què hi ha gent que necessita formar part de col·lectius com aquests", afegeix Casanovas. "Aferrar-te a una ideologia, quan estàs perdut, et dona una identitat i un lloc al món", diu l'actriu Àurea Márquez, que interpreta el paper de la Clara, el personatge que defensa que la terra és plana. "És una dona que busca el seu lloc al món; és una dissenyadora d'interiors exitosa, però es troba una mica sola. Paradoxalment, és una dona molt intel·ligent, capaç d'argumentar les seves creences", explica Casanovas.

El punt de partida de Conspiranoia és una reunió que han organitzat els tres amics de la Clara per fer-li una intervenció psicològica. Tot i que el conflicte es focalitza en el terraplanisme, ben aviat queda clar que els altres personatges també es troben en una situació de crisi personal. "Arribar als cinquanta i no estar en crisi és complicat, no?", diu Eduard Farelo. "Tothom té les seves llums i les seves ombres, i per això ens preguntem fins a quin punt tenim dret a fer una intervenció a algú altre", diu Casanovas. I afegeix: "El Roger és el presentador d'un programa de ràdio conegut, que és líder d'opinió, però té dificultats a la feina, amb el seu fill i amb la seva dona. L'Àlex és un escriptor que de jove va guanyar premis, però ara no té gaire èxit, i a més no acaba de trobar la parella ideal. I la Sònia s'ha separat fa poc d'una relació molt llarga en què havia posat molta fe".

Segons Farelo, aquest plantejament dramàtic és "una excusa per parlar d'aquesta gesta històrica que suposa mantenir l'amistat al llarg dels anys". "Quan hi ha algú del teu cercle més íntim que es desvia de les teves creences, es produeix una escletxa... Aquesta obra parla de fins a quin punt estem disposats a admetre que un amic vegi el món d'una manera diferent", afegeix. En aquest sentit, Márquez comenta que la complicitat entre els quatre actors, que es coneixen des de fa temps i han treballat junts en més d'una ocasió, ha facilitat els assajos: "Ja teníem una confiança i una fluïdesa prèvia que ens han anat molt bé".

stats