Arts escèniques
Cultura Teatre 02/09/2022

Grans musicals, humor i 'influencers' al teatre: les apostes del Grup Balaña

El tàndem d''El mètode Grönholm', Sergi Belbel i Jordi Galceran, estrenarà una nova comèdia al febrer

3 min
'Grease, el musical' es veurà al Tívoli

BarcelonaUn trosset del Fitzroy, una muntanya de gel de la Patagònia sud, entre Argentina i Xile, es recrearà a l'escenari del Teatre Borràs. La muntanya es diu Fitzroy en homenatge al meteoròleg i capità del vaixell que va portar Darwin a fer la volta al món, i també així es titula el nou espectacle de Jordi Galceran que dirigirà Sergi Belbel, el tàndem d'El mètode Grönholm (que torna dijous a la cartellera, al Poliorama) i El crèdit. L'autor tenia escrita Fitzroy abans de la pandèmia, però va optar per no estrenar-la fins que passés la mala maror, així que s'haurà vist abans a Bulgària i Alemanya que a Barcelona. Aquí s'estrenarà al febrer. "És Galceran cent per cent, perquè fa riure molt, però és molt diferent. És molt bonica, és una obra de sororitat i superació", afirma Belbel.

L'acció succeeix a 2.000 metres d'altitud i les protagonistes són quatre alpinistes "a punt d'escalar una paret que no ha assolit mai cap cordada femenina", diu Belbel. El mal temps les ha fet aturar i sorgeixen problemes inesperats que les fan dubtar si seguir o rendir-se. La comèdia comptarà amb Sílvia Bel, Míriam Iscla, Sara Espígul i Natàlia Sánchez, en el seu debut al teatre en català. Sílvia Bel és l'única que està físicament preparada, perquè és escaladora, però la resta necessitaran entrenament físic i tècnic, diu Belbel, que no pot desvetllar com continua l'aventura perquè hi ha els habituals girs de guió de Galceran. Aquest serà un dels hits de la temporada al Teatre Borràs. L'altre, per Nadal, serà la reposició de De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, la tercera temporada de l'últim èxit de La Calòrica sobre el canvi climàtic. Per cert, que aquesta companyia reposarà Els ocells al Poliorama al gener.

Musicals i 'motivadors'

Els teatres del Grup Balaña van tancar la temporada 2021-22 amb 500.000 espectadors, en bona part gràcies al musical Cantando bajo la lluvia i a La Cubana. Aquesta temporada que ve, el musical continuarà sent la marca de la casa. El Teatre Tívoli acollirà tres grans títols: Ghost, algunes funcions del qual protagonitzades per David Bustamante, la celebració del 50è aniversari de l'estrena de Grease i el retorn de La jaula de las locas d'Àngel Llàcer i Manu Guix.

L'altra gran especialització de Balaña és l'humor i els monòlegs, que han agrupat sota el segell La Casa de la Risa i que repartiran pels seus quatre teatres. La sala 9 dels Cinemes Bosque de Barcelona que van estrenar l'any passat, La9, continuarà dedicant-se a la comèdia. Hi actuarà Bruno Oro, que la va inaugurar, i també s'hi farà un lloc el ja clàssic Els homes són de Mart i les dones de Venus de Jordi Díaz. A més, acollirà pòdcasts i stand-up comedy, noms de l'escena actual com Jordi Merca, Andreu Casanova, Galder Varas, Danny Boy i Javi Olivares. Altres noms més populars del ram aniran al Borràs: Carles Sans, Eva Soriano, Toni Moog, Las Patricias (Sornosa i Espejo), Quim Masferrer, Peyu, Ilustres Ignorantes, Joaquín Reyes, El Monaguillo, José Corbacho i Pantomima Full, La Ruina, etcètera. I al Coliseum hi haurà còmics de gran audiència com Goyo Jiménez, Los Morancos, Carlos Latre, Berto Romero i Martita de Graná.

Al Coliseum també hi farà estada el concert pedagògic de José Corbacho i Ramon Gener Love, love, love, estrenat al Palau de la Música. A més, com és habitual, serà escenari de concerts de mitjà format. En canvi, una novetat serà que també acollirà ponències, conferències i "sessions de motivació i inspiració", de personatges que tenen un gran predicament a les xarxes i als llibres, com és el cas de la psiquiatra Marian Rojas, el tàndem Patri Psicóloga i Cristina Mitre, el conferenciant mexicà Daniel Habif i el neerlandès expert en motivació Victor Kuppers.

stats