Cultura Teatre 28/06/2022

L'Ideal estrena 'Next to normal', el primer musical immersiu

L'actriu de Broadway Alice Ripley encapçala aquesta història sobre una dona amb un trastorn bipolar

3 min
Una escena de 'Next to normal immersive'

BarcelonaEl musical Next to normal va estrenar-se el 2009 a l'Off-Broadway i es va convertir en tot un fenomen. L'espectacle de Brian Yorkey amb música de Tom Kitt va guanyar aquell mateix any tres premis Tony i el 2010 es va endur el premi Pulitzer a millor drama. A Catalunya se'n va representar una adaptació el 2017 titulada Casi normales i amb la Nina al paper de la protagonista, la Diana, una mare de família amb un trastorn bipolar. Ara, l'Ideal ha escollit aquella història per convertir-la en el primer musical immersiu. Ho farà amb l'actriu nord-americana Alice Ripley –que va encapçalar el muntatge de Broadway– al capdavant. El nou espectacle és una versió condensada de 60 minuts del musical original titulada Next to normal immersive, que es representarà en anglès amb sobretítols en català i en castellà. S'estrena oficialment el 6 de juliol dins el Festival Grec, que l'ha coproduït, però també hi haurà funcions els dies 1, 2 i 3 de juliol, i es podrà veure de dimecres a diumenge fins al 31 de juliol.

El musical "uneix arts escèniques i arts digitals" i culmina "el procés de laboratori de l'Ideal que va començar amb una peça de Brodas Bros i va seguir amb un espectacle de Sixto Paz", explica el director de l'Ideal, Jordi Sellas. A Next to normal immersive, els cinc actors interpreten l'espectacle a tocar del públic i les grans pantalles de l'Ideal projecten l'escenografia, que ha anat a càrrec de Desilence. "Hi ha dues capes de tecnologia: les projeccions i el so immersiu", diu Sellas. Next to normal acompanya la Diana en el seu procés d'acceptació i superació de la malaltia, que se li desenvolupa arran d'una experiència traumàtica. Per crear l'univers visual de la Diana, Desilence s'ha inspirat "en la distorsió entre el que veu la ment de la protagonista i la realitat", explica Tatiana Halbach, de Desilence.

"Mai havia existit un procés de creació com aquest, no teníem referents. Ha estat com dirigir una pel·lícula i un espectacle alhora", afirma el britànic Simon Pittman, que s'ha encarregat de la direcció de l'espectacle. La prioritat, diu Pittman, era "explicar la història d'una manera molt visual, però que en capturés l'essència", que és la lluita d'una família arquetípica nord-americana per ser normal. Al costat de Ripley, l'Ideal ha reunit un repartiment internacional. El nord-americà Andy Señor Jr. interpreta el marit de la protagonista, un home abnegat i bolcat en aconseguir que la seva esposa sigui feliç. Jade Laurel encarna la filla del matrimoni, una adolescent amb ganes de marxar de casa, i Lewis Edgar es posa a la pell del fill gran, un jove misteriós. Eloi Gómez, l'únic català del repartiment, interpreta el xicot de la filla.

"Un espectacle curatiu"

Aquesta serà la primera vegada que Alice Ripley actua fora dels Estats Units i Sellas subratlla que es tracta d'una ocasió especial perquè "no passa gaire que les estrelles de Broadway surtin dels mercats anglosaxons". Ripley té una llarga carrera en el món dels musicals nord-americans que amb Next to normal va marcar un punt d'inflexió per l'èxit del fenomen. "Vaig començar a interpretar la Diana quan tenia 45 anys i em pensava que seria fàcil, però llavors em vaig trobar amb l'impacte que tenia sobre l'audiència. És un espectacle curatiu, que t'obre per dins i després et recompon", diu l'actriu.

Ripley arriba a Barcelona un any després de ser acusada d'abús de poder per part de diversos fans de l'espectacle quan eren menors. En un comunicat al qual s'ha remès durant la presentació de l'espectacle a Barcelona, l'actriu va demanar perdó als seus seguidors i va assegurar que havien "malinterpretat" les seves accions en afirmar que ella "havia manipulat i abusat" de menors. Sellas ha explicat que en conèixer les acusacions van parlar amb Ripley. "El cas no va anar a més i no està judicialitzat. Tampoc hem rebut cap queixa per part del nostre equip", diu el director de l'Ideal.

stats