Teatre
Cultura Teatre 11/10/2023

Julio Manrique serà el nou director del Teatre Lliure

L'actor i exdirector del Teatre Romea substituirà Juan Carlos Martel a partir de l'1 de febrer del 2024

2 min
El director de teatre Julio Manrique

BarcelonaJulio Manrique (Barcelona, 1973) serà el nou director del Teatre Lliure a partir de l'1 de febrer del 2024 i durant cinc anys. Així ho ha decidit el ple del patronat de la Fundació Teatre Lliure que s'ha celebrat aquest dimecres. El procés de selecció s'ha fet a través d'un concurs públic al qual s'han presentat onze candidatures, prèviament triades per una comissió de valoració.

La rumorologia situava entre les candidatures el gestor cultural Borja Sitjà, exdirector del Festival Grec, i les directores i dramaturgues Carlota Subirós i Carol López, que podrien haver esdevingut la primera dona al capdavant d'aquest teatre, que han dirigit figures com Fabià Puigserver, Lluís Pasqual i Àlex Rigola. En el projecte de Julio Manrique, Francesc Casadesús, actual director del Festival Grec, hi tindrà un paper com a assessor.

"Ens hem decantat per Julio Manrique per la seva destacada experiència professional en el món de les arts escèniques i en la creació de projectes artístics. Estem convençuts que la seva experiència i les seves capacitats seran un valor afegit per a la Fundació en els pròxims anys i contribuiran a enriquir encara més el nostre propòsit com a teatre d’art per a tothom", ha dit el president de la Fundació, Guillem López Casasnovas.

Manrique és una cara coneguda de l'escena catalana. Com a actor, ha participat en nombroses obres sota la direcció de Carlota Subirós, Àlex Rigola, Oriol Broggi (amb l'aclamada Incendis, de Wajdi Mouawad), Josep Maria Mestres o Lluís Pasqual, entre altres. Com a director escènic, destaquen la seva feina a Les tres germanes, d'Anton Txékhov, i El curiós incident del gos a mitjanit (Premi Butaca 2015 a la direcció). També ha participat en sèries de televisió com Temps de silenci, Cites i El crac, i al cinema amb pel·lícules com Soldados de Salamina de David Trueba, Macià contra Companys de Josep M. Planes i Hijos de Caín de Julio Beltrán. Gestiona la productora La Brutal –juntament amb David Selvas i Cristina Genebat–, de la qual han sorgit èxits com La importància de ser Frank o Smiley, i que ara té en cartell una versió de Romeu i Julieta dirigida per Selvas al Teatre Poliorama de Barcelona. Manrique, a més, té experiència al capdavant del Teatre Romea, que va dirigir del 2011 al 2013, una tasca que va agafar amb tota l'honestedat i ganes de divertir-se, com va dir quan va presentar la primera programació, que va acostar al teatre obres contemporànies amb regust cinèfil.

Manrique substituirà l'actual director del Lliure, Juan Carlos Martel, després que aquest anunciés que no prorrogarà el seu contracte "per no donar-se les condicions internes necessàries per a un desenvolupament adequat en la continuïtat del projecte". Segons les bases del concurs, el nou director pot començar a treballar en la programació de la Temporada 2024/2025 a partir de l'1 de novembre del 2023. Pròximament la Fundació Teatre Lliure i la nova direcció exploraran com concretar aquesta possibilitat.

stats