Memòria
Cultura Teatre 07/02/2023

El Teatre Lliure obre el seu arxiu a internet

Una plataforma digital incorpora més de 60.000 documents de la memòria històrica de l'equipament

2 min
El vestíbul del Teatre Lliure amb part de l'arxiu, en format físic i digital

BarcelonaCom va ser el primer aplaudiment que es va sentir al Teatre Lliure? Com sonava l'orquestra de cambra? Quin ambient es respirava en les primeres lectures? Com era la sala Fabià Puigserver abans d'inaugurar? Les respostes es troben a l'Arxiu Lliure, que des d'aquest dilluns està disponible en una plataforma digital. El teatre ha bolcat i ordenat a internet prop de 60.000 documents perquè tothom qui ho vulgui hi pugui accedir. Es tracta de textos, fotografies, enregistraments sonors i audiovisuals, programes de mà, crítiques i figurins amb la història dels últims 46 anys del teatre, des del 1976 fins al 2019.

L'arxiu inclou gairebé 2.000 espectacles i esdeveniments històrics que han tingut lloc al Lliure les últimes dècades. A través d'una eina d'intel·ligència artificial s'han identificat les cares de més de 120.000 persones que apareixen als documents i se'ls ha catalogat. "Sabem que la presencialitat del teatre és única i irrepetible, però amb aquesta tasca volem que, tothom qui ho vulgui, pugui reviure el fet artístic i apropar-s'hi", explica la responsable de l'Arxiu Lliure, Anabel de Paz. A l'arxiu s'hi poden trobar, per exemple, fragments dels textos dels espectacles i de les obres de teatre gravades en vídeo. Els documents sencers estan disponibles a demanda de l'usuari.

A banda de la plataforma digital, el Lliure muntarà cada dilluns un espai d'exposició i consulta amb elements físics de l'arxiu a l'espai de Montjuïc. Serà una petita mostra oberta al públic, que anirà canviant en funció de les peticions d'investigadors en arts escèniques. En paral·lel, l'arxiu digital anirà creixent. Està previst incorporar els materials de les darreres temporades –des del 2019 fins a l'actualitat– i, alhora, cobrir els forats negres d'algunes etapes que encara queden pendents. "Volem preservar la memòria i el patrimoni del Lliure, crear una font de coneixement que educa i inspira i donar visibilitat i promoció a la producció escènica i als creadors que han passat per la casa", diu el director del Teatre Lliure, Juan Carlos Martel. El projecte ha comptat amb els ajuts del Departament de Cultura de la Generalitat dins la línia de subvencions FEDER.

stats